Tufft farväl i Global Solo Challenge – Simpson överger skepp

Den ensamme världsom- tillika havskappseglaren Ronnie Simpson har räddats i nådan tid under Global Solo Challenge. Med bara timmar kvar till ett stort lågtryck på södra Atlanten är amerikanen säker ombord på ett bulkfartyg. Hans hem – Open 50:an Sparrow – har nu lämnats för att driva.

Räddningen kom i sista sekund för amerikanaren Ronnie Simpson.

Det var under natten till måndag som nyheten om amerikanaren Ronnie Simpsons missöde ombord på Open 50:an  Sparrow sponsrad av Shipyard Brewing kom. Cirka 650 sjömil sydost om Buenos Aires knäcktes masten ombord på båten som den ensamme världsomseglaren kallat för hem under de senaste 130 dygnen.

Redan vid rigghaveriet tog den erfarene seglaren, med många havskappseglingar under bältet, det tuffa beslutet att bli räddad och lämna båten. Sedan dess har han varit i löpande kontakt med kustbevakning och för att kunna möta upp ett frakt- eller räddningsfartyg.

Men tiden har varit knapp.

Med haltande fart in mot land har den före detta amerikanska marinkårssoldaten försökt skapa så stort avstånd till det lågtrycksområde som flera av de andra deltagande båtarna i Global Solo Challange snart ska komma att möta. En storm som förväntas dra upp vågor på uppemot åtta meter med mycket hårda vindar.

Räddad av taiwanesiskt bulkfartyg

Med den närmande stormen var räddningen inte en minut för sen. Att i svår hävsjö försöka plocka upp Simpson på ett större fartyg skulle kunna förenas med livsfara. Men det var då den taiwanesiska bulkfraktaren Sakizaya Youth kom till undsättning.

Under natten till tisdag kunde tävlingskansliet från Global Solo Challenge meddela att Ronnie Simpson undsatts från sin sargade båt innan stormen slagit till. Men båten gick dessvärre inte att rädda.

Open 50:an Sparrow fick således lämnas för att driva.

De kvarvarande seglarna går att följa via en tracker på Global Solo Challenge hemsida.