Tuffaste skärgårdstävlingen avgjord

Farja
Ö till Ö avgjordes i helgen.

FarjaDet blev tronskifte i den extrema uthållighetstävlingen Ö till Ö – dvs löpning och simning från Sandhamn till Utö – när , Team Ica Kvantum Tyresö, vann före fjolårssegrarna Antti Antonov och Björn Englund.
– Vi vände oss om hela tiden i slutet. Vi kände oss verkligen jagade, säger segrarna som ändå hade en segermarginal på 8 minuter och 44 sekunder.

Paret Olander/Moberg, som båda är 32 år från Stockholm, var snabbast över de cirka 65 kilometerna mellan Sandhamn och Utö i Stockholms skärgård, dvs en sträcka som motsvarar närmare två Lidingölopp och 3,5 Vandbrosimningar i en följd. 20 öar och lika många vatten ska avverkas. Segertiden blev 9 timmar 11 minuter och 58 sekunder.

– Jag brukar aldrig vara nöjd. Men idag är jag det, säger Magnus Olander som tillsammans med Lennart får dela en segercheck på 37 500 kr.

Starten gick i gryningen på Sandhamn. Det var en fantastik morgon med 15 grader i luften och 17 i vattnet. Men trots den tidiga timmen fanns redan en stabil vind som gjorde simning i öppet vatten riktigt besvärlig. De som behärskade vågorna bäst var segerduon.

– Vi gick upp i ledningen på den tuffa långa simningen på 1400 m mitt i loppet. Men vi trodde att de andra skulle komma ikapp. Det var först i gruvbyn, några hundra meter från mål, som vi förstod att det skulle hålla, säger segrarna och även Antti som blev tvåa trodde att de framme i täten skulle krokna.

– Vi trodde nog att med vår rutin skulle gneta ikapp dem på den nästan två mil långa löpningen på Ornö. Men det gjorde vi inte. Vi sa tillvarandra att ”fan vi ser dom ju aldrig”, säger Antti Antonov som dock kan trösta sig med att hans och Björns segertid från i fjol på 9.07.24 fortfarande är banrekord med 4.30 minuters marginal.

– Segrarna var grymt starka och värdiga vinnare. Men jag är inte jätteledsen att de inte slog vårt banrekord från i fjol, säger Antti och skrattar.

Helikopter

Klivet

Segrarna

Läs mer här och se fin film från förra årets race här.

Foto: Malcolm Hanes.