Tuffa tag och rekordjakt väntar i årets Gotland Runt

Årets upplaga av Gotland Runt ser ut att bli det tuffaste på åratal med hårda vindar under måndag och tisdag då de flesta båtarna befinner sig på öppet hav.

Gotland_Runt_blasigt
Gotland Runt 2023 ser ut att bli det tuffaste på åratal med hårda vindar under måndag och tisdag då de flesta båtarna befinner sig på öppet hav.

I morgon startar cirka 200 båtar i världens största årliga havskappsegling på Stockholms ström. Alla med målet att fortast möjligt segla runt Gotland och tillbaks till målgången i Sandhamn. På startlinjen finns såväl professionella team som kappseglande amatörer, och i år står de alla inför en utmaning med lite extra krydda. Prognoserna pekar på hårda vindar. Inte minst under måndag och tisdag då de flesta båtarna befinner sig på öppet hav mellan Gotland och Sandhamn.

”Måste ha koll”

– Även om de som seglar Gotland Runt vet vad de ger sig inpå, går vi nu runt bland deltagarna, coachar och påminner om vad de behöver ha koll på för att klara segling i hårt väder. Det kan till exempel handla om vad man har förberett för mat när man inte kan använda spisen. Eller hur man delar upp vakterna för att hushålla med besättningens energi. Att segla i hård vind är tufft, säger Håkan Andersson, tävlingsledare för Gotland Runt.

Rekord att vänta

Seglarna följer nu väderutvecklingen noga och det ryktas om möjligt hastighetsrekord. Den franska båten Spiip ”Milan” har goda förutsättningar för det. Med sina 65 fot är hon den snabbaste enskrovsbåten till start. Även om jättekatamaranen Allegra också kan vara med och slåss om äran. Men förutom dem kommer nog många personliga rekord att slås.

-–Stämningen bland seglarna är fokuserad och förväntansfull. Och kanske lite nervös. Men det är ju så det ska vara, säger Håkan.

I morgon smäller det

Första start går klockan 11.00 på Stockholms Ström utanför Kastellholmen. Banan är 352 distansminuter och går genom skärgården förbi Oxdjupet, via Saxarfjärden, Kanholmsfjärden och ut på havet vid Korsöhalsar vid Sandhamn. Därefter rundas Hoburgen och med vinden i ryggen kommer man att forsa fram mot målet i Sandhamn.

Målgång på måndag

På måndag kväll kommer vi att veta om rekordet är slaget när de första båtarna går i mål. Sedan fyller båtarna på fram till onsdag eftermiddag då alla båtar beräknas ha gått i mål.

Inledningsbilden är från starten 2021. Foto: Henrik Trygg