Tuffa tag i race runt Brittiska öarna

Team SCA puffVärldseliten i havskappsegling seglar i skrivande stund i hårt väder runt Storbritannien och Irland. En trimaran kan slå världsrekordet och rivalerna i VOR möts för första gången.

Några av världens hetaste kappseglingsbåtar tillika seglare ställer upp i detta extremt tuffa race. Det är alltifrån Open 60, VO65, Class 40 till trimaranen MOD 70, vilken är flottans snabbaste båt. Den håller just nu runt 30 knop längs västkusten och ser ut att kunna slå rekordet runt dessa öar. Ett rekord som sedan 2011 innehas av den dubbelt så stora trimaranen Banque Populaire och skepparen Loick Peyron.

Det var mycket vind i starten. Trimaranen Oman Air fick verkligen visa sin fartpotential meda andra, t ex Chris Radfords J122:a, broachade. 

– En av de största utmaningarna för oss är att hålla båten på rätt köl, sa Damian Foxall som är en av sex man ombord på rekordjagaren.

Den välkände seglaren Sir Robin Knox-Johntson, 75, som aldrig verkar kunna ge upp sin seglarkarriär, startade med sin Open 60 som han skulle hantera tillsammans med sin ende besättningsman Simon Clay.

– Det är ett väldigt tufft race. Det måste det vara, annars hade ingen kunnat skryta efteråt, sa han inför racet.

Frågan är hur skrytsamt det blir för hans egen del då han var tvungen att bryta efter bara ett antal timmar då hans storsegel gick mitt itu.

Sevenstar Round Britain and Ireland Race är ett bra prov för besättningarna på VO65-båtarna. De rapporterat toppfarter kring 30 knop.

Det har varit ett väldigt blåsigt och blött race hittills och ett bra test för de fem lagen som tränar inför Volvo Ocean Race. Bland har det hittills gått bäst för Abu Dhabi-båten med brittiske skepparen Ian Walker. Segelmakaren Martin Strömberg, som är ende svensken bland VOR-besättningarna, lär ha haft det tufft då de skörat segel ombord på hand kinesiska båt Donfeng. 

Ombord på tjejbåten Team SCA.

Första båten beräknas i mål på torsdag förmiddag. Här är intervjuer och tuffa bilder från starten.

Här får vi en känsla av hur det är segla 1 800 sjömil ombord på en VO65.

MOD 70 är snabbaste båten och om allt går vägen slår de banrekordet.

Mer info på roundbritainandireland.rorc.org.

Foton: Rick Tomlinson.