Tuff jungfrutur med nya Campus 7.4

Campus_kryss

Campus_kryssFörväntningarna är höga på nya Campus 7.4. Den är vettigt prissatt och lagom stor för alltifrån nybörjare till storbåtsseglare som vill gå tillbaka till ett spännande och naturnära båtliv.

Den är långt ifrån en jolle men heller ingen stor klumpig kölbåt. Kanske kan den liknas vid en 2000-talets Magnifik Midget eller Maxi 77.

Den är 7.4 lång men ska vara lättare och snabbare än ”föregångarna” och sitter inne på bra lösningar som sänkköl och ståhöjd vid pentryt tack vare en höjbar lucka. Jag tycker att detta är ett intressant koncept för Svenska skärgårdsseglare och väntar ivrigt på testsegling.

Det haglar knappast av prisvärda nya segelbåtar i det här segmentet. De flesta som har runt 300 000 kr att lägga på en båt fastnar på begagnat-sidorna och köper någon av de tusentals 70-talsbåtarna som ligger ute. Men vissa drar sig för att köpa gammalt och väljer solsemester istället för båtköp.

Kanske kan Campus 7.4 locka den skaran till att tänka om?

Segare än en jolle men roligare och billigare än de flesta kölbåtar – så tror vi om nya Campus.

Nu har varvet testat för första gången och de berättar såklart om strålande seglingsegenskaper och att båten är super:

– Allt motsvarar förväntningarna, säger konstruktören Bernt Lindquist och fortsätter:

– Vi hade vindar på 5 till 9 m/s och och tycker att båten kryssar fint med märkbar stabilitetsökning när båten krängt ner till att slaget i skrovet tar i. På kryssen toppade vi 5.8 knop och snittade 5.5, det känns bra säger Bernt.

Varvet framhäver framförallt den nya modellen som familjebåt men säger också att den blir riktigt snabb om man lägger ner lite extra pengar och skaffar racingsegel.

– Med racingstället nådde vi i  9 m/s hela 14 knop på slör med spinnaker. Den känns faktiskt riktigt kul men samtidigt lätt och trygg att hantera i hårdare vindar, avslutar konstruktören nöjt.

Många superlativer – såklart. Vi håller med om att detta verkar lovande men avvaktar med att instämma tills vi testat själva. Tills dess kan vi kika på konstruktörens egenproducerade videoklipp:

https://www.youtube.com/watch?v=dFq7LfBXqsI