Trenden – suget efter att åka elbåt växer

Suget efter att åka båt in allmänhet är stort och elbåt i synnerhet extra stort om man får tro båtdelningstjänsten Skipperi.

Elbåt-Skipperi
Allt fler blir nyfikna på elbåtar som drygt sju meter långa Q Yachts på bilden.

Pressmeddelande:

En ny båtsäsong är här, och svenskarna förbereder sig för en sommar på sjön. I år är det inte bara motorbåtar och segelbåtar som lockar – allt fler får också upp ögonen för elbåt.

Hos medlemstjänsten Skipperi, där medlemmarna kan åka så mycket båt de vill mot en fast månadskostnad, har man den här säsongen sett ett ovanligt starkt intresse för just elbåtar.

– Där är trycket som allra störst. Många är nyfikna på teknologin och upplevelsen, och har kanske redan tagit steget till elektrifiering när det kommer till bil. Att då testa elbåt blir nästa naturliga steg, säger Axel Nordman, vd för Skipperi Sverige.

Elbåtarna i fråga är en specialdesignad modell som tagits fram tillsammans med tillverkaren Q Yachts. Båten är 7,2 meter lång, motorstyrkan är 6kW och batteriet har en räckvidd på upp till 78 sjömil.

Viskande gång

Precis som med elbilar är elbåt skonsamt både för miljö och plånbok. Men den verkliga vinsten är tystnaden, menar Axel Nordman:

– Att köra elbåt är helt underbart, det är en unik upplevelse. Avsaknaden av motorljud gör båtåkandet mer socialt, eftersom du inte behöver överrösta någon motor utan istället kan kan prata i normal samtalston.

Skipperis medlemmar kan använda sig av båtar i över 20 olika hamnar i Sverige, samt på en lång rad andra platser runtom i världen. Elbåtar finns vid Skipperis hamnplatser vid Norr Mälarstrand, Fisksätra och Gåshaga i Stockholm, samt vid Sannegårdshamnen och Fiskebäck i Göteborg.

Fler elbåtar på gång

– Vi lanserade våra första elbåtar 2022 och har ökat antalet sedan dess. Vårt mål är också att ha ännu fler elbåtar i flottan framöver. De är perfekta för att fullt ut kunna tillgodogöra sig den fantastiska upplevelsen som båtlivet kan vara, säger Axel Nordman.