Tre döda och en skadad i båtolycka

Under söndag förmiddag hittades en aluminiumbåt på cirka sex meter uppochner utanför Örnsköldsvik. Två tjejer på 27 och 28 år och en 43-årig man hittades döda. En man vårdas på intensiven med svåra skador. Det är fortfarande oklart vad som hänt.

Vad som orsakade olyckan är fortfarande oklart, även om det finns några tankar om möjliga scenarior. 

Båten ska ha lämnat centrala Örnsköldsvik king klockan två på natten och satt av ut mot havet. Båten hittades uppochner på en strand vid Hornskatan som är en halvö som båten antas ha planerat att runda. Båten hade skador i fören och utredarna misstänker att den har kolliderat med en stålboj som ligger 500 meter från stranden. 

Bojen har en kraftig skada och det är inte helt osannolikt att de kolliderat med den då den är dåligt belyst. Båten körde i dunkelt ljust och det ska också ha gått ganska stor sjö, varför bojen lär ha varit lätt att missa.

Enligt Allehanda.se är båten cirka sju meter lång med en utombordare på 350 hk. Det liknar en Anytec, som är populära i området, och den var säkerligen god för nästan 60 knop. Farten måste ha varit hög då båten ligger ganska långt upp på land.

Aftonbladet rapporterar att de har varit i kontakt med en kompis till en av de omkomna kvinnorna. De hade varit på bröllop tillsammans under lördagen. 

Att det finns brott i samband med händelsen är inte uteslutet. Det kan handla om onykterhet. Men båten kan också ha gått sönder.