Tre båtmässor på två helger lockade tiotusentals besökare

Sensommarens båtmässor på Orust, Marstrand och i Gustavsberg samlade tiotusentals besökare. Den sistnämnda stack ut genom att slå publikrekord på lördagen.

Alltpasjon_2022
Sensommarens båtmässor på Orust, Marstrand och i Gustavsberg samlade tiotusentals besökare.

– För många företag i båtbranschen är mässorna en viktig finalspurt på säsongen och leder till affärer under såväl som efter mässan, säger Mats Eriksson VD på Sweboat.

Se också:
Orust Sailboat Show med öppet varv hos Hallberg-Rassy
Marstrand Motorboat Show – nu finns drömbåtarna att köpa igen
Allt på Sjön – stor satsning på helgens båtmässa

Enligt Sweboats branschenkät om hur försäljningen har gått säsongen 2022 står branschen stark – trots hot som höjda räntor, dyrare elpriser och oroligheterna i världen. Mässorna verkar också ha givit en boost för många i båtbranschen även i år.

– Många utställare vittnar både om god försäljning på plats under mässorna och flera intressanta möten och kontakter att följa upp under hösten, säger Mats Eriksson.

Besöksrekord i Gustavsberg

Allt på Sjön i Gustavsberg den 2-4 september blev en riktig publiksuccé med besöksrekord på lördagen med 13 000 besökare. Totalt under helgen besöktes mässan av ca 24000 personer, vilket ligger i linje med tidigare år.

– Det är fantastiska siffror, säger Malin Troberg Lindén som är mässansvarig på Sweboat. Dessutom verkar utställarna oerhört nöjda med mässan, vilket är det viktigaste för oss som arrangörer.

– Under lördagen gjorde publiktrycket att det stundtals var trångt med parkeringsytor och det är något vi återigen kommer att se över inför nästa år, säger Malin Troberg Lindén som passar på att tacka alla besökare och värmdöbor för tålamodet.

Trotsade regnet

På Västkusten var det första året som Sweboat arrangerade två mässor samtidigt – både Marstrand Motorboat Show och Orust Sailboat Show med Öppet Varv på Ellös höll öppet den 26-28 augusti. Trots det ostadiga vädret på Västkusten ansåg de flesta utställare att intresset hos de besökare som trotsade regnet var stort.

– Båtfolket är vana vid skiftande väderlek, så de som var motiverade kom till våra mässor och var inte särskilt bekymrade över regnet, säger Malin Troberg Lindén. Däremot valde nog en del av dem som mest är lite nyfikna att stanna hemma i år.

Skyfall på Martstrand

Besökarantalet på Marstrand låg i år på knappt tiotusen – en minskning mot tidigare år. Anledningen kan vara en kombination av kraftiga skyfall och flytten av samtliga segelbåtar och relaterade tillbehör till Orust. På Orust görs inga mätningar men vi konstaterar en märkbar ökning nu med tanke på att alla segelbåtar och tillbehör är samlade på samma plats.