Träbåtsglans och fest på Båtklubbarnas Dag

Riddarfjärden fylldes av utsmyckade båtar på Båtklubbarnas dag.
Riddarfjärden fylldes av utsmyckade båtar på Båtklubbarnas dag.

Riddarfjärden fylldes av utsmyckade båtar på Båtklubbarnas dag.

Knuffa bort höstkänslorna och blicka tillbaka till sommarens skönaste båtevenemang. Den 27 augusti fylldes Riddarfjärden i Stockholm av 250 utsmyckade fritidsbåtar, träbåtar och plastbåtar för att fira Båtklubbarnas Dag.

Det blev fantastiskt festligt när Riddarfjärden fylldes av fritidsbåtar. Mest ståhej blev det klockan 16.00 då paraden avslutades med tut- och mistlursfanfar som också Strömma kanals ångvisslor stämde in i.

Föreningen Båtklubbarnas Dag lyckades inte bara dra in över 250 smyckade båtar i fyra parader in till Riddarfjärden, utan dessutom fixa strålande sol till Stockholmarna. På ett tiotal båtklubbar öppnades klubbhus och bryggor för att visa upp det rika livet vid bryggorna runt Stockholms stränder.

Det bjöds på musik, kaffe och bulle, knop-skola, gratis båtturer och veteranbåtsuppvisning. Det är ett trevligt evenemang och en stor festlighet för alla men det finns också ett budskap – att uppmärksamma att allt fler av båtklubbarnas uppläggningsområden hotas av kommuners iver att bygga bostäder.

Evenemanget hade premiär förra sommaren och väntas bli en långvarig tradition. Då lockades 130 båtar ut på vattnet, nu hela 250.

Båtlivet räknas som en av de största folkrörelserna i Sverige och båtklubbarnas verksamhet, med ideellt och frivilligt arbete, är grundstenen i svenskt båtliv. De allra flesta som äger en övernattningsbar fritidsbåt är medlemmar i en av landets över 1000 båtklubbar.

Tillsammans blir det över 250 000 medlemmar som bjuder in vänner och bekanta. Cirka 2,5 miljoner innevånare tillbringar kortare eller längre tider i en fritidsbåt. Ytterligare 2,5 miljo­ner svenskar, (majoriteten kvinnor), som i dag inte är delaktiga i båtlivet, drömmer om ett liv på sjön enligt en stor båtlivsundersökning.