Törnqvist kvar i toppen i RC 44 - Cup – trots taktikmiss

RC 44 Artemis Marstrand
RC 44 Artemis Marstrand

RC 44 Artemis MarstrandSolen sken men vinden ville inte blåsa på den första Fleet race-dagen i RC44 Sweden Cup i Marstrand. De 16 extrema kolfiberbåtarna lyckades bara segla en lång bankappsegling på torsdagen i den svaga vinden. Det kunde ha slutat med vinst i första kappseglingen för Torbjörn Törnqvist, men efter ett taktiskt misstag tappade han ledningen till Ceeref från Slovenien.

– Det var länge sedan vi har haft en så stor ledning och det känns förargligt att förlora den, sade Artemis teamägare och skeppare Torbjörn Törnqvist efter torsdagens segling vid Marstrand.

RC_44_Thursday_Artemis_2

Artemis gjorde en smart start från en dålig position och slog upp med hög fart bakom hela fältet och skapade en jättelik lucka till övriga fältet av 16 RC44-båtar.

När fältet nådde första bottenmärket och satte sina gennakrar valde Törnqvist och Artemis att gå ut till vänster medan de övriga valde att gippa mot höger, vilket visade sig ge mer vind. Där tog slovenska Ceeref med skepparen Igor Lah och svensken Magnus Mango Augustson i besättningen över ledningen och behöll den i mål före franska Aleph som styrs av Hugh Lepic.

– Innan vi märkte att de gick fortare och slog tillbaka till höger var det för sent att reparera det taktiska misstaget, vi tappade ledningen där, sa Torbjörn Törnqvist som ändå var nöjd med sin och besättningens insats:

– Vi seglar bra, har fin båtfart och gör bra manövrar. Det känns förargligt att tappa ledningen, men det tar vi igen imorgon.

Den andra svenska båten, Team KSSS med Olle Jo Johansson och Magnus Woxén som skeppare och taktiker, hade trimmat båten och tog sig upp en bit i fältet. De slutade på 14:e plats.

– Nu börjar vi lära oss båten, det går åt rätt håll, tyckte Olle Jo.

Efter den första, nästan 1,5 timme långa bankappseglingen, mojnade vinden helt och fick avslutas. Imorgon startar den andra delen av Fleet race-seglingarna.

Resultat
1. Ceeref, Igor Lah, Slovenien, 1p
2. Aleph, Hughes Lepic, Frankrike, 2p
3. Artemis, Torbjörn Törnqvist, Sverige, 3p
4. Synergy, Valentin Zavadnikov, Ryssland,  4p
5. Aqua, Chris Bake, Storbritannien, 5p
6. Peninsula Petroleum, John Bassadone, Storbritannien,  6p
7. No way back, Pieter Heerema, Nederländerna, 7p
8. Puerto Alerto, Daniel Calero, Spanien,  8p
9. Nika, Vladimir Proshikin, Ryssland, 9p
10. Katusha, Gennadi Timtchenko, Ryssland, 10p
11. Oracle Racing, Larry Ellison,USA,  11p
12. Ironbound, David Murphy, USA, 12 p
13. RUS-7, Kirill Podolsky, 13p
14. KSSS, Olle Jo Johansson, Sverige, 14p
15. AEZ, Rene Mangold, Österrike, 15p
16. MAG Racing, Krystoztof Krempec, Polen, 16p