Topplistan – de bästa foilande och eldrivna fritidsbåtarna

Foiling och eldrift. Det är en del av framtiden inom fritidsbåtlivet så som vi känner det. Här är Hamnens topplista med de tio hetaste modellerna just nu.

spirityachts-BARTechnolgoies
Spirit Yachts och BAR Technologies testar gränserna för vad som är möjligt för en eldriven bärplansbåt byggd i trä.

Nej har jag sagt! Jag vill inte tuffa runt i 4,5 knop bara för att det är klimatsmart. Sedan är jag trött på allt snack om att ”göra resan till målet”. Jag vill åka eldriven båt i rask takt och komma hem i tid för en golfrunda innan mörkret faller.

Ungefär så kan det låta i kommentarsfälten när Hamnen skriver om eldrivna båtar. Vill man komma upp i lite högre hastigheter med eldrift till sjöss så finns det bara en sak som gäller.

Upp, upp upp!

Det handlar om att låta foils, eller bärplan på ren svenska, lyfta upp flytetyget ovan ytan. Något som minskar motståndet avsevärt. För kom ihåg – motståndet genom vatten är i runda slängar 800 (!) gånger så stort som genom luft.

Här är Hamnens hetaste tips:

1. Candela C-8

Candela C-8 är marknadens mest utvecklade foilande fritiddsbåt med fantastiska förbrukningssiffror och hög komfort.

Surrealistiskt. Härligt. Pirrigt. Odramatiskt. Befriande. Det är bara några av de adjektiv som Hamnens utsända reportrar häver ur sig när Candela C-8 lyfter på sina bärplan. Spridda skurar, kan tyckas, men det må vara förlåtet då detta är nytt och ett stort kliv in i framtidens båtliv.

Så sammanfattade vi en dags umgänge med Candela C-8. Se också Test: Candela C-8 – Skippo testar det svenska foilingundret.

2. Mantaray M24

Svenska Mantarays foilande motorbåt under test av Hamnen.se

Om en daycruiser av denna kaliber ska gå riktigt effektivt så måste den upp ur vattnet. Det blev tydligt när Hamnen testade den nya svenska eldrivna bärplansbåten Mantaray M24. En båt vars foilingsystem är självjusterande och som bygger på en mekanisk lösning.

Utmärkande för Mantaray M24 är också det välsvarvade skrovet i kolfiber som inte bara ser fräckt ut, utan som också har fina aerodynamiska egenskaper för att ytterligare öka effektiviteten och därmed räckvidden. Se testen!

Navier N30

Nya eldrivna foilande båten Navier gör båtresan svårslaget komfortabel.

Nya eldrivna foilande båten Navier N30 sägs vara mycket komfortabel att köra.

Tillverkarens egna ord:
En bärplansbåt som är tio gånger effektivare än traditionella bensin- och dieseldrivna båtar. Tyst, miljövänlig elektrisk drift med lång räckvidd och noll utsläpp. Och detta utan att göra avkall på prestandan. Till detta utlovas en stor portion kreativitet när det gäller att utveckla nya lösningar med tekniska innovationer.
Navier N30 står högt på Hamnens lista över ”Båtar att testa”.

4. Edorado 8 S

Edorado sägs vara både starkare och snabbare än vår svenska stolthet Candela. Men det finns några ”men”.

Edorado 8S är en 8,40 meter el/hybridbåt. Båten är byggd i glasfiber med CE-certifieringsklass (C) och är byggd för kustnära sträckor och för att gå på floder och kanaler. Om priser och annat vet vi intet men mycket tyder på att detta kan bli en uppstickare.

5. Chase Zero

Vi hade det på känn men förväntningarna har ändå överträffats. Chase Zero kan briljera med en fart och räckvidd som bara Emirates Team New Zealand själva kunde gör 28,3 knop i 151,2 sjömil på vätgas och el.

Vem, om inte ett America’s Cup-syndikat, har kunskapen, resurserna och allt annat som krävs för att ta fram en högeffektiv foilande och vätgas-/batteridriven motorbåt? Toppfarten har hittills klockats till 50,3 knop och det finns mer att krama ur. Men minst lika viktigt är dock vad Chase Zero har kunnat uppvisa när det gäller räckvidden. Ryktet säger dock att ljudnivån ombord är horribel och att ett par riktigt bra hörselskydd är ett måste för att stå ut.

6. Spirit foiler

Trots modern teknik lyser den klassiska byggnadskonsten hos Spirit Yachts igenom.

Klassiska linjer och modern teknik i kombination blir allt mer populärt och här är ett exempel på just det. Spana in eldrivna och bärplanande Spirit 35 Foiler. Spirit Yachts är varvet som inte räds tuffa utmaningar. En foilande retro-racer som nu håller på att utvecklas i samarbete med BAR Technologies. Två framstående företag som gång på gång har berikat båtlivet.

7. Fututre-E

Future-E är en elbåt med foils som kanske mer liknar en bil än en båt.

Som namnet Future-E antyder så är detta en satsning på att verkligen ligga i spetsen. Inte minst när det gäller designen som inspirerad från sportbilar så som man tänker sig sådana en bit in i framtiden. Ledorden är form, stil och funktion och vad detta innebär rent konkret får vi återkomma till i en test.

Den futuristiska designen fortsätter även inne i båten med en mycket avskalad layout och en förarplats varje funktion och finess styrs från touch-skärmar. Att köra och manövrera Future-E lär i mångt och mycket kännas som att köra en sportbil på land.