Top Gear seglar AC45

James ”Capten slow” May på Top Gear blir återigen utsatt för något som gemene man skulle kräkas av, men som vore en dröm för fartstinna seglare. Här seglar  han AC 45 med olympiern Sir Ben Ainslie i hård sjö utanför Nya Zeeland. 

Jag har följt Top Gear under många år och inspirerats av hur de testar bilar och allt annat som de kommer över. Programmen är långt ifrån Christer Glennings och Carl-Ingemar Perstads Trafikmagasinet, när det begav sig. De kunde på sin höjd kosta på sig en rivstart för att skoja till det.

Är då Top Gear konsumentjournalisitik? Knappast huvudfokus. Men få bilintresserade trampar iväg till bilaffären innan de avverkat avsnittet där den tilltänkte medverkat. De har alltså nått fram. Till flera hundra miljoner tittare. Allt tack vare underhållning. Det är vad som etsat sig fast i min hjärna.

Underhållning slår ofta större och når fler, även om det samtidigt kan förmedla budskap. 

I det här avsnittet slänger producenterna ut James May på Stilla Havet tillsammans med Sir Ben Ainsle för att på ett, som vanligt, ganska skevt sätt tävla från a till b mot en bil. 

Det ryktas att en liknande kamp, med en av Sveriges häftigaste katamaraner och en superbil, kommer att filmas inom kort.

Tipstack:

www.blur.se