Tolv kvinnor redo för Volvo Ocean Race

Tre nya besättningsmedlemmar har anslutit till Team SCA:s kvinnliga lag i Volvo Ocean Race 2014-2015. Därmed är tolv seglare kontrakterade.

De tre nytillkomna som nu anslutit till Team SCA är Dee Caffari, Storbritannien, Sara Hastreiter, USA, samt Elodie-Jane Mettraux, Schewiz.

– När vi på SCA bestämde att vi skulle delta med ett kvinnligt team i Volvo Ocean Race 2014-2015 var visionen att få se kvinnor i en tävling som normalt är reserverad för män. Vi vill utmana det traditionella och ta oss an framtiden med ett starkt lag, säger Joséphine Edwall-Björklund, SCA:s kommunikationsdirektör.

De nya 65-fotarna är entypsbåtar och det sägs att racingen kommer att bli tuffare än någonsin konkurrensmässigt. Och även om båtarna inte är lika snabba som VO 70-båtarna är de fortfarande extrema.

De senaste åtta månaderna har SCA testat många kandidater och med mindre än sju månader kvar till starten består truppen av tolv oerhört meriterade seglare.

Det ”normala” tillvägagångssättet när en Volvo Ocean Race-besättning sätts samman är att en skeppare väljer bland etablerade manliga seglare. Men Team SCA har vänt upp och ner på processen och valt ut de mest lämpliga och mest motiverade kvinnliga seglare som finns i världen till sitt lag. Elva seglare ur detta lag kommer att segla ombord på båten, med de andra som reserver/avbytare – som är normalt i de flesta professionella elitidrottslag.

DeeDee Caffari, 41, har seglat Vendée Globe Race, BT Global Challenges, Barcelona World Race och genomfört transatlantiska kappseglingar. Hon blev 2008 den första kvinnan att segla ensam jorden runt – åt båda hållen. Hon är den enda kvinna som seglat ensam tre varv runt jorden. Tillsammans med bland andra lagkamraten i Team SCA, Sam Davies, har hon det kvinnliga fartrekordet med enskrovsbåtar runt Storbritannien och Irland.

SaraSara Hastreiter, 29-åring från South Dakota, USA, har framför allt seglat offshore med små besättningar – ofta bara två seglare på 40-fotare. Hon har seglat över 40,000 sjömil och deltagit i kappseglingar som Caribbean 600, Newport to Bermuda Race, IRC Nationals, NYYC Race Week, Antigua Race Week och St. Thomas Rolex Regatta.

EdoieElodie-Jane Mettraux är en 29-årig schweiziska från Geneve som har sin lillasyster Justine i teamet. Systrarna är två av totalt fyra i Team SCA som är under 30 år. Elodie-Jane blev bästa amatör i Tour de France a la Voile 2012 och 2013 var hon med och byggde upp Schweiz kvinnliga team i matchracing.

– Det har varit en lång men mycket givande process och det råder ingen tvekan om att det finns en mängd kvinnliga talanger där ute som inte haft möjlighet att bryta igenom ”glastaket” i havskappsegling. Vi hoppas att det här laget kommer att sätta standarden för kvinnlig havskappsegling och samtidigt inspirera och möjliggöra för fler skickliga kvinnliga seglare att delta i denna klassiska kappsegling i framtiden, säger Richard Brisius, chef för Team SCA.

Det sägs att båtarna är lite torrare än VO 70 men det är relativt. Man kommer säkerligen att behöva ”kedja fast sig” vid roderburen för att inte spolas överbord när båten dyker i vågdalarna.

Laget är baserat i Puerto Calero på Lanzarote där dagarna är fulla av träning och tester, både på land och till sjöss. De förbereder sig också för två transatlantiska seglingar i maj. Syftet är att få bästa möjliga träning och offshore-erfarenhet för att komma väl förberedda till starten av Volvo Ocean Race i oktober i år.

Team SCA:s trupp består, förutom de tre nya, nu av Sally Barkow, USA, Carolijn Brouwer, Nederländerna, Sophie Ciszek, Australien, Sam Davies, Storbritannien, Abby Ehler, Storbritannien, Stacey Jackson, Australien, Annie Lush, Storbritannien, Justine Mettraux, Schweiz, samt Liz Wardley, Australien.

Text: SCA och Gustav Morin.