Tjörn Runt – stjärnorna berättar

Många storseglare stoltserade startlistan. Hela 436 båtar var anmälda och det blev en spännande segling. OS-guldmealjören Fredrik Lööf stod för årets vurpa och en Bavaria 38 Match var nära att sjunka. Vann gjorde rutinerade Bengt Falkenberg på First 40:an Teknova. Läs mer och se tv-program med

Treutiger och flera seglarstjärnor.

Dagen inleddes med ösregn och 6-10 m/s men det övergick till sol och mojnande vind.

2011 såg Bengt Falkenberg länge ut att vara totalsegraren. Men när resultaten från den näst sista startgruppen dök upp blev han slagen av Arne Goksöyr i en K32 med 35 sekunders marginal. I år var förhållandena optimala för de första startgrupperna och Bengt tog hem segern med 3 minuters marginal. Med det slog han både OS-guldmedaljörerna och Volvo Ocean Race vinnarna.

– Bengt Falkenberg har alltid placerat sig bra under Tjörn Runt. År 2003 slog han till med sin första vinst och i år fick han till en riktigt bra segling, säger Anders Torén som är tävlingsledare för Tjörn Runt.

Starten bjöd på regn och relativt god vind. Ute på Hakefjorden upphörde regnet och vinden ökade, vilket gynnade de snabbaste båtarna i de första startgrupperna. Vinden höll i under större delen av dagen men under eftermiddagen blev det betydligt lugnare på vattnen utanför Tjörn och inne i Stigfjorden.

Under årets Tjörn Runt sätts säkerheten åtr i fokuse. Svenska Seglarförbundet har tydliggjort kraven på personlig flytutrusning för alla seglare.

– Kravet på personlig flytutrustning inför vi nu under hela seglingen. Och med tanke på förra årets incident, när en av de deltagande båtarna sjönk men besättningen klarade sig bra tack vare flytvästar, känns det självklart, säger Karl-Erik Hansson som är seglingsledare för Tjörn Runt.

Med på startlinjen fanns flera tidigare vinnaren såsom Arne Goksöyr, Michael Collberg, Mats Johansson, Bengt Falkenberg, Anders Dalsjö och Pontus Göransson. I de övriga besättningarna lurar flera meriterade seglare och tidigare startgruppsvinnare såsom Johan Davidsson, Magnus Lundberg, Hans Caspersson, Johan Söderberg, Fredrik Hansson och Peter Szamer.

Under årets Tjörn Runt sätts säkerheten åter i fokus. Svenska Seglarförbundet har tydliggjort kraven på personlig flytutrusning för alla seglare. – Kravet på personlig flytutrustning inför vi nu under hela seglingen. Och med tanke på förra årets incident, när en av de deltagande båtarna sjönk men besättningen klarade sig bra tack vare flytvästar, känns det självklart, säger Karl-Erik Hansson som är seglingsledare för Tjörn Runt.

I den 49:e upplagan av Tjörn Runt var 436 seglare var anmälda och 421 valde att starta. 389 seglare gick i mål.
Preliminära vinnare i de olika startgrupperna 2012 blev:

Startgrupp 1 – Klabbe Nylöf, Seacart 26, KSSS

Startgrupp 2 – Bengt Falkenberg, First 40, GKSS

Startgrupp 3 – Hans Christian Hols, 11 metre, KNS
Startgrupp 4 – Magnus Rassy, HR 412, BJK 

Startgrupp 5 – Stefan Hoffsten, Wasa 30 LR, STSS
Startgrupp 6 – Hans Caspersson, Omega 30, GKSS 

Startgrupp 7 – Magnus Fredriksson, Cumulus, BKSS
Startgrupp 8 – Niklas Öberg, Dominant Race Special, BKSS

Startgrupp 9 – Clas Amnäs, Express, MSK 

Startgrupp 10 – Håkan Olsson, Drake, STSS 

Startgrupp 11 – Hans Oskarsson, Accent, STSS 

Startgrupp 12 – Rolf Uppström, Nordisk Folkbåt, LJSS 

Startgrupp 13 – Sten Melin

De båttyper som i år samlat flest deltagare och seglade om egna klasspriser blev Express och H-båt.

Mer information och resultat finns på www.stss.se.

Prisutdelning för startgruppssegrarna hålls på Stenungsbaden Yacht Club ikväll kl. 21:00.
Den officiella prisutdelningen hålls söndagen den 26 augusti kl. 17:00 på Stenungsbaden Yacht Club.