Tjejerna i Team SCA först till Gibraltar

Av de sju båtarna i Volvo Ocean Race valde Team SCA en nordligare kurs in mot Gibraltar och under gryningen nådde de sundet, som sammanbinder Medelhavet med Atlanten, cirka fyra sjömil före de andra båtarna som låg väl samlade bakom.

– Vi är en mycket glad besättning just nu, rapporterade navigatören Libby Greenhalgh från båten på måndagsmorgonen.
 
Men det finns ingen tid att njuta. Vindarna är lätta (cirka 2 m/s) och lite trickiga i sundet. Det gäller att komma igenom så fort som möjligt och sedan göra ett strategiskt beslut om en sydlig eller västlig kurs ner mot Fernando de Noronha – ön utanför Brasiliens kust som alla de sju båtar ska runda. Vilket beslut man tar ombord på Team SCA grundar sig på hur de tror passadvindarna kommer att blåsa.
 
Sedan starten från spanska Alicante kl 14 i lördags har båtarna haft relativt lätta vindar och varit väl samlade. Det var först under natten mot måndagen som Team SCA lämnade det övriga fältet, vilket visade sig var ett taktiskt riktigt drag.
 
På söndagskvällen rapporterade tjejerna från Båten:

– Vinden ökar och solen är på väg ner. Några delfiner kom förbi och simmade med båten ett tag. Ingen dålig dag på kontoret.
 
Om cirka tre veckor beräknas båtarna vara framme i etappmålet i Kapstaden, Sydafrika.

Lagen rapporterar korthugget från första dagen ombord i racet.

Ett sammandrag från starten mot Kapstaden.

Foto:
Matt Knighton/Abu Dhabi Ocean Racing
Marc Bow/Volvo Ocean Race (svall och för av Donfeng)
Stefan Coppers/Team Brunel (fingeroperation på Jens Dolmer)
Corinna Halloran/Team SCA