Tjörn Runt 2007

Tjörn Runt 2007

Tjörn Runt 2007

Några av oss åkte upp fredag kväll för att mecka lite, skvallra på bryggan och gå på skepparträff med Harald Treutiger, Madeleine Westin och Hans Oskarsson. Mycket bra initiativ, även om man kanske hade önskat sig en något tajtare väder/strömprognos (ni som sett showen innan Feardern vet vad jag menar). Dessutom hanns inte alla Oskarssons tips med, eller hölls de kanske hemliga :)?

Tjörn Runt 2007

Kracern trivs väl bättre när det inte blåser. Anders Hansen blev 6:a bland sportbåtarna.

Lördag morgon var det svarta moln, rejäla regnskurar och rejält med vind från SV. Ut tidigt för att få koll på läget. Vi startade 08:32 som minsta båt i stora kölbåtsklassen. Det visade sig att några båtar lämnat IMS-VM på Hankö för att köra Tjörn Runt i stället.

Tjörn Runt 2007

Martin Nilssons nya Salona 37 var snabb. Snygga segel och Ottoson ombord. Blev 3:a i starten efter oss.

Vi visste att vi skulle bli överkörda om vi inte höll oss framme, så vi hittade ett bra läge i lovart där vi skulle kunna gasa söderut. Tyvärr hade vi missbedömt strömmen lite så våran kanonstart visade sig (när vi tittade i resultatlistan) vara en tjuvstart vilket gav oss 5% tillägg. Det kan inte ha varit många centimetrar över, och vi har väl inte diskretaste båten?

Tjörn Runt 2007

Jobbig kille att ha i lovart. Magnus Thorell i sin 40.7. Samma position i lä hade Bengt Falkenberg. Svårt att hålla sådana gubbar bakom sig i en liten 35-fotare.

Bra sträckbog ner under broarna, men där kom de flesta stora båtar ifatt och om i den lättare vinden. Vi blev lite reaktiva och tappade fokus, men kom till sist iväg väster om Brattön på ett bra sätt. De som ville gå öster om Brattön fick släppa i skoten för att komma runt. Det såg långt ut, men det visade sig lönsamt.

Lite tunnt med vind ner till Höviksnäs däre det fyllde på med 8-11 m/s. Bra kryss söderut där vi (precis som på Hermanö Runt) experimenterade en del för att hitta rätt trim. Tidvis går vi bra, men vi har svårt att ändra växel när vinden ökar/minskar.

Tjörn Runt 2007

Linus Netshagen i A-35. Hamnade ockås lite nära Tjörn efter Brattön, men tog sig ur det lite bättre än vad vi gjorde.

Tappade lite, men inte alltför mycket till A-35:an, gick jämt med Arcona 370 men sedan kom ?SKI.IT? och Salona 37 dundrande från starten eftet. Inte bra.

Tjörn Runt 2007

Borde komma med under ”Sweet?”, Prima 38 ångar på utanför Skärhamn. Antingen hade de noll eller full koll när de gick på västsidan om den gröna pricken vid Utterskären. Grundet är 1.3. En Prima sticker 2.50!

Efter kryssen blev det en halvvindsrökare upp i gruset norr om Klädesholmen och ut vid Flatholmen. Bra tryck, sol och seglingspropaganda i rännan norrut. Vi, en Prima 38, två 11:or och en Swedish Match 40 fajtades hela vägen ujpp genom Kyrkesund.

Tjörn Runt 2007

Helena Skarp och tjejerna körde en Swedish Match 40. Emil Wiberg den andra (han smet ockås från IMS-VM).

Vid Björholmen kom gennakern upp. Tyvärr innanför förstaget (den är ju topphissad, så nu satt den nån meter längre ner). Vi missbedömde effekten av detta och körde Stigfjorden upp utan att fixa till det. Tappade ganska mycket på det, och jag och trimmern skyllde på varandra när den inte bettede sig som vi ville. Vi borde såklart gjort om & gjort rätt.

Nu slutade vi 30 av 40 båtar. Utan tjuvstart och med en vettig undanvind borde vi kunnat komma imål strax efter Arcona 370 ?Shanty? (tack för fajten) som kom 12:a.

Strunt samma, inga ursäkter? bra seglat av gänget. Kanonkul och vi lär oss saker hela tiden.

I topp i klassen var inte helt oväntat proffsen:

1 SWE 700 IMPRINT/ALBATROSS First 40.7 Bengt Falkenberg
2 SWE 70 UK SYVERSEN Arcona 400 Anders Nordström
3 SWE 703 TeamAOL/Wurth First 40.7 Henrik/Stephan Dahl
4 SWE 643 Karukera First 40,7 Ola Sandell
5 SWE 80 BLUES IMX 40 Hans Johansson
6 SWE 53 GALAX X-35 Claes Amnäs
7 SWE 329 Valentis First 40.7 Magnus Torell GKSS
8 NOR 12345 WOLFPACK Farr 40 OD Grant Larsen
9 SWE 3 DRAK LUNNE Bavaria 38 Match Mattias Wilson
10 SWE 111 Stena Bulk Swedish Match 40 Emil Wiberg

Alla resultat här (+ mellantider).

Missa inte TV8 söndag 19/8 19:00.

Här finns en bra sammaställning av bilder och vad som skrivits på bloggar och i media.

, , ,