Tillfälle: Sällsynt 62-fotare från anrika Storebro till salu

Grand Serie No.1

Storebro-GS62-unik-prestige-motorbat13
Storebro GS62 – ett småländskt smycke.

– ett namn som andas prestige och lyx. Nu ligger en av de totalt två topp of the line-båtarna från småländska Storebro ute till salu. En minst sagt unik chans att köpa ett modernt stycke svensk båthistoria.

Storebro – ett av båtsveriges kanske starkaste varumärken. De exklusiva båtarna från prestigevarvet utanför småländksa Vimmerby vrider på huvuden i farvatten världen över. I närmare 70 år har man förvaltat en tradition av båtbygge som gjort Storebro till ett av båtvärldens mest respekterade varumärken .

Historien bakom Storebro är onekligen både lång och anrik men under senare år, för så många andra, har den kantats av ekonomiska svårigheter och konkurser. Men också av ambitiösa nysatsningar. Senast 2021 med en nylansering av modellerna Storebro 435 Commander samt 435 Sun Top samt den helt nya modellen Storebro 350 Biscay.

Men denna artikel handlar om en helt annan båt.

En stor storsatsning

Det var tidigt 2000-tal och Storebrovarvet ville lansera en het ny serie. Båtarna skulle rikta in sig mot en köpstark grupp som ville ha en något större modell än de klassiska Royal Cruisers som blivit omåttligt populära.

Man slog på stort och anlitande ingen mindre än den legendariske argentinska båt- och yachtdesignern Germán Frers som ihop med svenska Tillberg Design tog fram något helt enastående.

Modellen Storebro Grand Serie No.1 eller mer känd som GS62 skulle komma att bli det kanske mest storslagna varvet byggt. En modell som över 20 år senare känns lika tidlös och elegant som när den först lanserades på Allt för Sjön under det tidiga 2000-talet.

Man passade på att packa in mängder av nya system för att möta ”morgondagens båtliv”. Bland dessa det så kallade CAPS-systemet där alla instrument integrerades i två datorskärmar, och framdrift av två stycken vattenjet.

”It does not follow fashion, it follows function” – ska Germán Frers ha sagt om bygget, även om vi kan tycka att funktionen i modellen allt annat uteslutit finessen.

Över de två däcken fördelas flertalet soffgrupper och sociala ytor, ett pentry, två gästhytter – båda med tillhörande toaletter, ägarhytt med dusch, garderober, skriv- och sminkbord samt mycket, mycket mer.

Under 2020–2021 gjordes en stor renovering av all innerklädsel samt ombyggnation av undre däck. Foton: Malmöns Marina.

Nu till salu

Försäljningen tog dock aldrig fart och när majoriteten av produktionen hos Storebrovarvet lades ner 2003 hade endast två GS 62:or byggts. Ett faktum som gjort att de åtråvärda båtarna idag är sällsynta och minst sagt eftertraktade.

Exemplaret som nu kommit ut till salu är färdigställt 2001 och är skrov nummer ett. Utrustningslistan är inte att leka med den heller och sträcker sig över flertalet A4-sidor. Den aktuella båten är utrustad med konventionell rak axel och inte vattenjet. Det senare var ett tillval när båten producerades.

Läs mer om detta sällsynta exemplar här!