Tidernas match i America's Cup har dragit igång

En viktig seger för Alinghi, men det är en lång resa kvar för den europeiske försvararen att vinna Americas Cup för andra gången.
Många experter menar att utmanaren Nya Zealand är långt ifrån borträknade, rapporterar Josefine Ås från Valencia.

Efter fyra års förberedelse möttes återigen de två team som gjorde upp om världens mest prestigefyllda trofé i Nya Zealand 2003, då schweiziska Alinghi tog trofén till Europa och Valencia. Då vann nykomlingen Alinghi sensationellt med 5-0 mot titelförsvararen Team New Zealand. Nu är det Alinghi som försvarar Cupen och nyzeeländarna är sugna på en rejäl revansch.

Hela den nybyggda hamnen i Valencia kokade av spänning och förväntan när de två jättarna lämnade hamnen eskorterade av en hisnande show av de spanska och schweiziska luftvärnen och många tusentals fans.

Media, supportrar och seglarfans har alla haft sina teorier om vem som ska vinna den 32ª America’s Cup och idag fick vi en första indikation.

Trots att Alinghi tog segern är det många ”förstasigpåare” som påstar att man fortfarande inte kan veta om de verkligen är snabbare. Det var mycket ojämna förhållanden under första dagens seglingar i gropig sjö ? Alinghi tog vindskiften rätt och visst, de ser vassa ut men nyzeeländarna är långt ifrån ute ur leken.

Josefine Ås i Valencia för hamnen.se