Test av Norges nydanande flaggskepp

Goldfish_50
Test av Norges nydanande flagskepp

Goldfish_50
”Det krävs ett nytt formspråk efter en så här tung period. Det behövs något nytt.” Det säger Pål Solli, mannen bakom Goldfish, till norska Båtliv som har fått sig en rejäl åktur med monsterbåten.
Se filmen!

Det råder inga tvivel om att Goldfish 50 drar blickarna till sig – oavsett om man gillar eller hatar den. Vissa tycker att den är fantastiskt tuff, andra menar att de aldrig sett en fulare båt. Oavsett sätter den spår. Men den stora frågan är om den levererar på vattnet.

Det har våra kollegor på norska Båtliv tagit reda på.

De vittnar om ytterst behaglig färd även i höga farter. Planingströskeln var obefintlig och i 55 knop upplevede de färden som högst odramatisk, inte så konstigt kanske då sjön låg relativt platt, men ändå en bra indikation.

– De flesta andra båtar i den här genren har inga sociala ytor och vi tycker att det saknades en båt av den här typen på marknaden, säger Pål Solli som också lägger till att han inte tillverkar båtar för den gemene båtmänniskan.

– Vi tillverkar båtar för de som önskar sig något extremt och speciellt. Genom att utveckla den här typen av båtar tänjer vi på gränserna för vad som är möjligt och forskar på nya material. Köper man en sådan här båt blir man delaktig i Goldfish eget utvecklingsteam, säger han.

Solli lovar att få ner vikten med 700 kg till kommande exemplar, justera sitthöjden tre centimeter, så att man får bättre skydd av vindrutan, och att byta propellrar för bättre fäste. Han beräknar då att nå 63 knop istället för 58, som testteamet nu mäktade med.

Goldfish har med tidigare modeller tävlat framgångsrikt. Bland annat år 2009 i ”Round Britain Offshore Powerboat Race” där de vann sin klass och kom tvåa totalt. De kan alltså konsten att bygga snabba skrov och sjötåliga skrov och Pål Solli säger att det nya skrovet på 50 fot tål långt högre hastigheter än vad ”cruising”-versionen levererar. Säkerligen kommer en racingversion inom kort.

Norrmännen fick en fin tur på Oslofjorden och har gjort en kort film.

Läs hela testen på Båtliv.no.