Terhi 450 – stor snurrebåt i liten förpackning

Stor i bemärkelsen rymlig, bärig och stabil men liten när det gäller det enkla och behändiga. Så lyder några tidiga inryck under testen av Terhi 450.

En snurrebåt är en snurrebåt och inte så mycket att skriva hem till mor om – trodde vi innan Hamnens utsända reportrar kastade loss med Terhi 450. En båt som snart skulle visa ha fler ess i rockärmen.

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av Terhi 450 samt få tillgång till hela Hamnens arkiv av testade båtar!

På vilket sätt överraskar den?

– Framför allt genom att väcka habegär hos mig. Den är rolig att köra, fattas bara med hela 30 hästkrafter där bak, men så har tillverkaren också tänkt till och ansträngt sig för att utveckla konceptet snurrebåt.

Hur då?

– Den är väldigt stabil och praktisk med alla sina låsbara förvaringsutrymmen. Vart och ett av dem är bra på sitt sätt med plats för saker som måste hållas torra, plats för fendrar, plats för ankare och lite mer skrymmande saker samt inte minst – ett bra ställe för årorna så att de är ur vägen när de inte används.

Gustav fortsätter:

– Jag har själv ägt föregångaren till den här båten, en Terhi 450, fast då med en femhästare där bak. Men med 30 hästkrafter så blir det dock en helt annan grej. Terhi 450 har motorstyrkan, stabiliteten och allt annat som krävs för att vidga vyerna bortom hemmaviken. Sedan kan man också köpa till soldyna, kapell, hajfena, styrpulpet och annat för att höja komforten ytterligare.

Rolig, temperamentsfull, stabil och behändig men i testen som publiceras inom kort blottas också en svaghet.

Ja, apropå det – är den inte farlig att köra med bara rorkult?

– Nej, det är inte som förr i tiden. Moderna motorer med rorkult har inbyggd trimfunktion, ställbar tröghet i styrningen samt ett rejält handtag.

… som inte flyger ur handen i en brottvåg så att det blir en ofrivillig 90-graders sväng med tillhörande vurpa?

– Nej, det kändes avlägset även när jag frestade på som mest där ute.

Fler tidiga intryck?

– Ja massor men det får vänta tills vi släpper testen inom kort. Terhi 450 är en stor motorbåt i ett litet skrov och kan mer än vad man tror. Det är alltså en bra idé att vänta på denna sets innan man bestämmer sig för att köpa en större båt, avslutar Gustav Morin. (Uppdatering: Testen är nu publicerad.)