Telefónica fortsätter att dominera – vann In-Port Racet i Sanya

VOR_inport_Telefonica_puff
Telefonica vinner VOR Inport-Race i Sanya

VOR_inport_Telefonica_puffSkiftande vindar på upp till 10 m/s blåste i kinesiska Haitang-bukten när startskottet gick 07.00 svensk tid. Spanska Telefónica tog sin andra seger i det fjärde In-Port racet och drygar ut sin ledning. Vad är nyckeln till deras vinster? Hamnen.se har en teori…
Se reprisen här!
Foto: Ian Roman.

 

Det var platt vatten och väldigt vridiga vindar. Rätt taktik och förmåga att spela rätt på skiften skulle avgöra.

Telefónica drog längsta strået och vann sitt andra av fyra In-Port Race med 41 sekunders marginal. Men det var tätt och när deras genuaskot fastnade i en rundning förlorade de nästan ledningen till Puma.

Spanjorerna har vunnit samtliga tre offshore-etapper. Det är en enormt imponerande prestation som mycket tillskrivs skepparen Iker Martinez som besitter den få förunnade förmågan att både kunna vinna OS-medaljer och dominera stentuffa offshore-race. Men kanske är det lika avgörande att han plockat ombord brittiske Oceanrace-räven Neil Mcdonald och den ständige humörhöjaren Pepe Ribes, fördäckaren från Valencia som liksom Neil var med i den svenska America’s Cup-utmaningen Victory Challenge.

Pepe har gjort offshore- och America’s Cup-segling sevärt för ickeseglande spanjorer tack vare sin spexiga personlighet i TV-rutan. Jag är säker på att han är bra på att hålla uppe humöret ombord och därmed också hålla ihop laget. Det är så viktigt att kunna locka fram ett garv när det är trist och tungt. Det blir inte sämre i Neils sällskap – eller ”the old fat bastard” som han kallar sig själv…

Telefónica stretchar nu ut sin ledning totalt med 18 poäng till godo på Camper som inte fick till det i In-Port Racet och kom in på fjärde plats, trots att de lagt en hel del resurser på att flyga in nya coacher från deras systerteam från America’s Cup – Team New Zealand.

Puma knep andraplatsen.

– Med den här konkurrensen går vi hem nöjda med en andraplats varje dag i veckan, kommenterade skepparen Kean Read.

Abu Dhabi tog tredjeplatsen. Därefter Camper som fick en riktigt dålig start och länge låg sist.

Hemmalaget Team Sanya med norske navigatören Aksel Magdahl ombord kämpade väl och låg länge fyra men kunde inte hålla nyare och snabbare Camper och Groupama bakom sig och slutade sist.

Imorgon går starten för etapp fyra, från Sanya till Auckland, 5 220 distans. Starten streams live på www.volvooceanrace.com med start 07.00 svensk tid. Enligt tablån hos TV 10 sänder de ett VOR-magasin kl 10.00.

Se hela reprisen här:

VOR_Inport_Sanya_Grp_and_Sanya

VOR_Inport_Sanya