Tjejerna vann i Auckland!

Team SCA vann nattens In-Port Race i Auckland, Nya Zeeland. De tog en tidig ledning och är nu det enda lag som lyckats vinna två hamnrace i Volvo Ocean Race 2014-15. 


– Vinsten ger massor av energi inför racets tuffaste etapp, säger svenska ombordreportern Anna-Lena Elled.

– Vi är väldigt glada, ’City of Sails’ var en fantastisk arena för oss idag, säger Team SCA:s brittiska skeppare Sam Davies.

In-Port Racet avgjordes under natten (svensk tid) i lätta vindar och följdes av mängder av åskådarbåtar i den seglingstokiga staden Auckland.

Team SCA var trea efter starten men seglade snabbt om Dongfeng Race Team och MAPFRE under det första benet. De behärskade den byiga vinden bäst och även om nederländska Team Brunel utmanade under den andra halvan av racet kunde SCA behålla sitt övertag och i mål var de 20 sekunder före Brunel.


– Det var en riktigt svår bana och det lärde vi oss under träningarna här i Auckland. Men vi hade väldigt bra teamwork, bra taktik och allt fungerade perfekt ombord på Team SCA idag, säger Davies.

Segern är Team SCA:s största framgång sedan de vann In-Port Racet i Abu Dhabi i januari och nu klättrar de upp till tredje plats i tabellen för Volvo Ocean Race In-Port Series.


Totalledaren i Volvo Ocean Race, Abu Dhabi Ocean Racing, fick en dålig start på nattens race och förlorade en jämn spurt mot Team Alvimedica som tog femteplatsen medan Abu Dhabi slutade sist. Martin Strömbergs Dongfeng Race Team fick nöja sig med fjärde plats.

Höjdpunkterna från nattens race.

Starten av etapp fem av Volvo Ocean Race är uppskjuten från söndagen till tidigast på tisdag 17 mars, på grund av den tropiska cyklonen ”Pam” där man mätt upp vindstyrkor på cirka 55 m/s eller runt 200 km/h. Cyklonen beräknas nå Nya Zeeland senare under lördagen.

– Det är en spännande etapp med allt som Södra Oceanen har att bjuda på. Jag har aldrig seglat runt Kap Horn så jag frågade vår coach, Joca vad han tyckte var det bästa med den här etappen. Han svarade; ”Att gå iland i Itajai”. Det säger en del. Det kommer bli både blött och kallt, säger Anna-Lena.

Alla In-Port Race utgör en egen tävling, Volvo Ocean Race In-Port Series, med en poängställning som är separat från havsetapperna. Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.

– Den här vinsten är jätteviktig. Den ger oss massor av energi när vi nu får vänta några dagar innan vi ska ge oss ut på Södra Oceanen i den tuffaste av alla etapper. Men vi tar oss an den utmaningen med ett bra självförtroende och en stark positiv känsla, säger svenska Anna-Lena Elled.

Livesändningen från racet i repris.


Om flera lag skulle sluta på samma poäng i den i den stora Volvo Ocean Race-tabellen efter den sista etappen kommer ställningen avgöras utifrån vem som lyckats bäst i In-Port-serien.