Team Abu Dhabi har ny mast och seglar mot Kapstaden

Abu_Dhabi_back_in_the_race
Abu Dhabi Ocean Racing back in the Volvo Ocean Race

Abu_Dhabi_back_in_the_raceBara timmar efter starten i Volvo Ocean Race gick Team Abu Dhabis mast av. Sedan dess har de kämpat mot klockan för att få dit en ny.
Nu är de på vattnet igen.
– Jag önskar att vi var tillbaka helt i race, men riktigt så är det inte, rapporterar skärrade skepparen Ian Walker.
Foto: Ainhoa Sanchez.

Abu Dhabi Ocean Racing lämnade Alicante på onsdagskvällen och tog sikte på den plats där de bröt masten och avbröt racet. Klockan 02.16 UTC återstartade de racet där dramat ägde rum för sex dagar sedan.

Det har varit sex dagar av oavbrutet arbete för teamets landbaserade besättning. De har gjort ett hästjobb. Nu återstår bara att se om masten håller måttet.

– Jag önskar jag kunde säga att vi nu är i fullt racingmode men det är inte riktigt så, säger skepparen Ian Walker och fortsätter:

– Det är inte normalt att masta på och direkt därefter sticka ut på havet i nattens mörker. Nya master tar ofta ett par dagar att trimma rätt. Men vi har inte den tiden. Vi har heller inte längre en extramast som ligger och väntar om något går fel. Därför är detta verkligen ett högriskspel och vi måste segla så att grejerna håller.

Att skaka fram en ny mast tar ganska lång tid, det är ju inget som ligger på hyllan i butikerna. Så ytterligare ett mastbrott skulle vara förödande för kampanjen.

– Vi kommer att ta ett steg i taget och inte segla fullt förrän vi kontrollerat allt i dagsljus.

Walker berättar att det fortfarande inte är helt klart vad som orsakade mastbrottet.

Imorse klockan 07.00 seglade Abu Dhabi i 8,5 knop med en vindstyrka på 3 m/s. Närmaste båt är Camper – 1 000 sjömil framför.
Under tiden så har Franck Cammas vågade beslut att gå nära den afrikanska kusten åter börjat bära frukt. Hans Groupama med svenskarna Martin Krite och Martin Strömberg ombord har nu utökat sin ledning. I skrivande stund är avståndet till tvåan Telefonica 114,4 sjömil.

Abu_Dhabi_lmnar

Foton: TIm Stonton.

Se uppdateringar av resultaten här:

www.volvooceanrace.com