Tävlingen där kappsegling möter backlöpning och orientering

En styrkeprövning med majestätiska vyer. Så kan Scottish Islands Peaks Race beskrivas. En tävlingsform som tar de deltagande över hav och berg på det skotska höglandet. Frågan är om den kan sprida sig till Sverige?

scottish islands peak race
Tävlingarna i Scottish Islands Peak Race går av stapeln årligen i mitten av maj.

Föreställ dig att efter en hård kryss längsmed det skotska höglandet snöra på ett par löpardojor och ge dig i de mest oförlåtande backintervallerna någonsin. Låter det lockande? Då kan Scottish Islands Peaks Race vara något att titta närmre på.

I denna minst sagt unika tävling kombineras kappsegling med så kallad Fell Running, en disciplin som har inslag från av orientering, trail-, och backlöpning. Deltagaren måste dock samtidigt ha kunskaper i navigation och bära med sig nödvändig utrustning för att klara loppet.

Föga förvånande en gren som härstammar från just det skotska höglandet.


I klippet från fjolårets upplaga av tävlingen får vi följa med på resan över hav, klippor och berg.

Tävlingen går av stapeln årligen i mitten av maj. Under flera dygn seglar lagen som består av fem personer vardera – en skeppare, två löpare och två besättningsmän – mellan olika namnkunniga öar utanför den skotska kusten. På dessa öar landstiger löparna med hjälp av en liten dinge och springer över såväl berg som kulle för att fylla sitt stämpelkort.

Seniorklassen delas upp i olika klasser beroende på vilken typ av båt som seglas och dess NHC-tal (liknande handikappsystemet SRS som tillämpas i Sverige).

Till dags dato finns inte någon motsvarande styrkeprövning på svenska vatten eller öar. Närmst jämförbart skulle vara Ö till Ö, men kanske är det dags att utveckla konceptet för att inkludera båtar i tävlingarna?