Sydney to Hobart – höjdpunkterna!

Racet från Sydney till Hobart är troligen världens mest uppmärksammade årligt återkommande havskappsegling. Här berättar vi varför i en samlad mängd foton och videor från årets upplaga.

Fem av världens största kölbåtar startar tätt och strider sedan vidare i ett av världens maffigaste hamninlopp och sedan ut på ett ofta upprört hav. Därefter följer alltifrån över hundra år gamla träbåtar till heta sportbåtar. Och alla kan vinna.

Det hela kryddas med en påkostad livesändning från starten och sedan en stadig ström av snyggt producerat mediamaterial tills sista båt är i mål.

Detta är Rolex Sydney Hobart i ett nötskal.


För andra gången på tre år var Jim Cooney och besättningen på 100 fot långa Comanche först över linjen i Hobart. De äger banrekordet på den 628 sjömil långa sträckan men klarade inte att förbättra det i år. De seglade in på en sex timmar sämre tid på totalt en dag, 18 timmar och 30 minuter.


Deltagarantalet var stort med 157 båtar och eftersom racet avgörs på handikapp är stämningen spänd efter målgång i väntan på slutresultatet.


Ichi Ban tog årets totalseger som var den 75:e upplagan av Sydney Hobart. Mycket tack vare att de fick en bra skjuts av vinden på slutet in mot Hobart.

Årets vinnare är Ichi Ban med skeppare och ägare Matt Allen som genomfört 30 upplagor av racet. Det första gjorde han som 17-åring 1980. Foto: Carlo Borlenghi.

– Att vinna årets race, som blev mitt 30:e till Hobart och den 75:e upplagan av racet är otroligt. Det har deltagit många otroliga båtar i det här racet genom åren men det är seglarna som gör racet – vänskapen, utmaningen, tävlingen. Tävlingen är nu bättre än någonsin och jag är säker på att vi har de bästa åren framför oss, säger Matt Allen.

Anders Lewander (mitten andra från höger) deltog i årets race med god behållning.

Anders Lewander är en av få svenskar som deltog i racet. Han kom 3:a i  IRC Division 3 och 3:A ORCi Division 2.

– Vi klarade vårt mål av att deltaga i Rolex Sydney-Hobart med vår egen båt och med en härlig besättning. Vi är otroligt nöjda med resultatet och med vår båt som vi renoverat och sjösatt för bara sex månader sedan, rapporterar besättningen.