Swan Shadow – anrika Nautors första motorbåt!

Unik, elegant, trygg och innovativ. Det är fyra adjektiv som designteamet hade framför sig när de skapade Swan Shadow. Här är resultatet!

Och så förstås – om nu Nautor Swan äntligen skulle göra slag i en sedan länge närd dröm att skapa en motorbåt så skulle det verkligen synas att den har släktskap med segelbåtarna.

Hur man har lyckats med det är förstås upp till var och en att bedöma – men klart är att den har stil.

Ta bara de minst sagt raka linjerna till exempel. Eller de rena och snubbelfria däcksytorna som för tankarna till ett skapligt dansgolv.

Nautor Swan må vara ett finskt företag men det har starka italienska influenser. Här möter vi männen  bakom Shadow-konceptet.

Fler säregna grepp är att detta är en så kallad walkaround i dubbel bemärkelse. Dels för sina fria passager runt en förhållandevis liten överbyggnad.

Men också för att man kan gå fritt rund de trippla motorerna som för övrigt ska ge en toppfart på 55 knop om man väljer värstingmontaget – 3 x 350 hk Mercury.

 

Swan Shadow erbjuder ett flertal olika alternativ när det kommer till val av tak och utrustning. Det dansgolvsplana alternativet lär till exempel passa bra som tender till en kappseglingsbåt. Notera att de går att välja till glasväggar till det låga taket.

Invändigt råder samma raka, enkla och städade layout med ett toalettutrymme samt två plus en kojplats.

Notervärt är också att denna lyxtender, eller vattenlimousine, som man också trilskas med att kalla den, är hela 13,23 meter lång.

Stora seglande lyxjakter har i regel en stor tenderbåt vid sin sida. Wally är ett bra exempel där man länge levererat både spektakulära segelbåtar och motorbåtar i toppklass. De kommer gärna i par. Nu satsar Swan på samma tema.

Se när Hamnen seglaröver Atlanten på en Wally och testar Wallys Tender.

Men låt dig inte bedras då en stor del av akterdelen hänger i luften vilket gör att vattenlinjen stannar vid blott 10,70 meter – den spikraka stäven till trots.

Swan Shadow

Längd ö a 13,23 m
Längd v l 10,70 m
Bredd 4,30 m
Djupg 0,86 m
Beam 4,3 m – 14.10 ft
Vikt (utan motorer) 4 500 kg
Max pers 12
Bäddar 2 + 1
Bränsle 1 000 l
Vatten 130 l
Motoralt. 1 3 x 225 hk
Motoralt. 2 3 x 250 hk
Motoralt. 3 3 x 300 hk
Motoralt. 4 3 x 350 hk
Toppfart 37-55 knop
Förbrukning 3,2 l/sjömil (med i 28 knop med 3 x 225 hk Mercury.
Mer info Swan Shadow