Swan 44:an Kolibri har spökseglat i ett halvår

Den vådliga storm som härjade utanför Azorerna för ett drygt halvår sedan blev för mycket för den norska skepparen Guttorm Guttormsen. Han övergav sin Swan 44 som har drivit omkring herrelös på världshaven sedan dess.

I mitten av november siktade besättningen på ett tankfartyg en tom segelbåt sydost om Bermuda. Det visade sig vara den Swan 44 som den norske seglaren Guttorm Guttormsen hade övergivit med sin besättning utanför Azorerna sex månader tidigare.

Det var när båten hade slagit omkull två gånger i en vådlig storm och dessutom tappat livflotten som besättningen valde att aktivera nödsändaren.

Swanen slog runt två gånger och skepparen ville sedan lämna fartyget. Här får ni se räddningsförloppet.

Som ni ser i videon ovan kom den portugisiska kustbevakningen till undsättning och kunde rädda samtliga ombord. Men frågan är ändå om det var rätt att överge båten. För även om den ser sliten ut så visar den inga tecken på någon akut sjöoduglighet.

Vad som händer härnäst med båten är fortfarande oklart. Men om ägaren väljer att leta rätt på båten så låter Nautor Swan i Finland, varvet där båten byggdes på 70-talet, hälsa att de står beredda med reservdelar och goda råd.