Sveriges mäktigaste båt utbytt – Löfven förbryllad

Sveriges mäktigaste båt är utbytt – en eka. Vi har pratat med båtbyggaren vars arbete är så viktigt att han gav statsminster Löfven en briefing via videomöte i onsdags.

Det är förstås inte vilken eka som helst, utan Harpsundsekan som transporterat världens mäktigaste i snart 70 år.

Den mest klassiska roddturen gjorde statsminister Tage Erlander med ”Krusse”, Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov. Då fick Erlander vackert sätta sig på aktertoften eftersom Krusse ville ro.

Genom åren har även George Pompidou, Hubert Humphrey, Willy Brandt, Nikita Chrusjtjov, Angela Merkel, Urho Kekkonen, Gustaf VI Adolf, Kofi Annan och flera andra av maktens män och kvinnor sagt ok till den i deras ögon kanske besynnerliga traditionen och satt sig i ekan tillsammans med den svenske statsministern.

Bildt klev aldrig ombord

Den enda statsminister som inte anammat roddartraditionen är Carl Bildt. Det lär ha varit problem med de fasta årtullarna som inte medger korrekt roddteknik, dvs att årbladen inte kan vridas i vågrätt läge i luften.

Svenska staten fick Harpsund 1953 av Kork-Wicander, Carl August Wicander, som blivit rik på att täppa till buteljer. Tage Erlander var först tveksam till gåvan, men kom att älska Harpsund och inte minst den medföljande ekan, som låg förtöjd vid bryggan.

Två nya direkt

Men trots statlig översyn så slits ekorna genom åren. Ständig leverantör av nya ekor har varit familjen Forsbergs varv i östgötska Kvarsebo i Kolmården. Men varvet har stängt och nu levererades ekan från bohuslänska Skaftö, dock med Kvarsebokoppling. I Grundsund bor Jesper Wilén, båtbyggare som är uppvuxen i Kvarsebo.

– Den senaste ekan på Harpsund byggdes 1989 så den började bli dålig. Nu beställde de två på en gång, säger Jesper.

Det tar ungefär fem-sex veckor att bygga en eka. Den första var klar före jul och den andra levererades för en vecka sedan.

Såhär kunde det se ut när det begav sig och till exempel Tage Erlander och Yngve Gamlin fick ta sig en tur i ekan.

Jesper höll sig till grundformen med några förändringar. De nya ekorna är något bredare och har en bohuslänsk touch, då man kan vricka åran. Vrickning innebär att åran läggs i en uttag i aktern och förs fram och tillbaka.

Löfven intresserad men förbryllad inför nyleveransen.

För att skydda träet har Jesper låtit Grundsunds lädermakeri klä en bit av ena åran med läder, något som förbryllade statsministern under videomötet.

– Löfven ville ta kontakt eftersom han var intresserad av bygget och konstruktionen, vilket var roligt. Han uppskattade informationen om vrickningsmöjligheten, säger Jesper.

Merkel och Reinfeldt tar en tur förbi smattrande kameror.

Vill du ro ståndsmässigt och ha en egen Harpsundseka är det bara att ta kontakt med Jesper på Classic Yacht Service. Där kan man även följa arbetet med de nya Harpsundsekorna.

Foto: Jesper Wilén.