Sverige vässar försvaret mot marina drönare

Ett effektivt försvar mot marina drönare är helt avgörande vid strid till sjöss. Något som svenska försvaret övar intensivt på.

Fjärde-sjöstridsflottiljen-inledning
När kulspruteskyttarna slutar skjuta för att ladda om eller byta pipa ger värnpliktiga AK5-skyttar täckande eld. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten.

Just nu står bekämpning av drönare, flyg och ubåt på programmet under de värnpliktigas slutövning på Fjärde sjöstridsflottiljen. Något som skribenten Ola Jacobsen på Fjärde sjöstridsflottiljen skildrar med stor närvarokänsla från signalbryggdäck på Visbykorvetten på Försvarsmaktens hemsida:

”Klart skepp, klart skepp. Ställning till närförsvar.”

Vaktchefens röst sprakar i det interna högtalarsystemet ombord Visbykorvetten HMS Helsingborg. Några minuter senare är signalbryggdäck är packat med folk. Åtta värnpliktiga och anställda samsas på den lilla ytan akter om bryggan, grupperade kring två tunga kulsprutor. De bär flamskydd, kroppskydd och dubbla hörselskydd, dels öronproppar, och dels hörselkåpor.

Närskyddsofficerens hörselkåpor har inbyggda hörlurar och mikrofon, genom vilka han kan kommunicera med fartygets olika funktioner, som stridsledning, manövrering och maskin.

”Eldtillstånd mot mål som identifierats som fientliga.”

Avsikten är uppenbart. Att vässa klorna mot marina drönare som har kommit att spela en allt större roll under strid till sjöss. För två månader rapporterade Skippo om hur Sverige och Finland övade tillsammans mot dessa högeffektiva små flytetyg som är fyllda med sprängmedel.

Nära till muck

Den här gången är det dock övning på egen hand under de värnpliktigas slutövning på Fjärde sjöstridsflottiljen som återges.

Om några dagar är övningen slut och därmed är de värnpliktigas förbandspraktik över. En förbandspraktik som förhoppningvis bidragit till att de värnpliktiga efter muck, är krigsplaceringsbara i Försvarsmakten samt även anställningsbara vid Fjärde sjöstridsflottiljen.

Samtliga foton: Ola Jacobsen, Fjärde sjöstridsflottiljen.