Sverige drabbat av omfattande GPS-störningar

I julhelgen drabbades Sverige och en rad Östersjöländer av omfattande GPS-störningar. Under veckorna som följt har man dessutom uppmärksammat flera liknande händelser. Störningar som verkar ha en rysk avsändare.

GPS-storning-ryssland
Säkerhetspolisen och den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) ser mycket allvarligt på GPS-störningarna som verkar ha en rysk avsändare.

Det handlar om allvarliga störningar där navigeringen för flyg- och sjötrafiken har slagits ut helt och hållet vid flera tillfällen. Händelser som både säkerhetspolisen som militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) ser mycket allvarligt på.

Senast som dessa störningar noterades var i förra veckan då ett trafikflygplan rapporterade in händelsen till Transportstyrelsen.

Misstankar riktas mot Ryssland

– Vi kan konstatera att GPS-störningarna fortsätter. Sedan tidsfönstret 18-26 december har vi totalt fått in ungefär fem stycken rapporter, säger Johan Westin, flyginspektör på Transportstyrelsen, säger Johan Westin, flyginspektör på Transportstyrelsen till SVT Nyheter.

Störningarna ska ha börjat i samband med att Ryssland meddelat att man en telekrigsövning som hade i syfte att störa fiendens navigering och telekommunikation. Enligt Luftfartsverket ska detta dock inte ha påverkat flygsäkerheten.

Ingen akut fara

– Det här påverkar flygplanens möjligheter att navigera precist, men det finns en rad olika backup-system som de klarar sig alldeles utmärkt på, säger Petter Eklund, direktör En Route på LFV, till tv-kanalen.

Hur störningarna påverkar eller kommer att påverka fritidssjöfarten återstår att se.