Svenskt VM-guld i prestigeklass

VM_3B_2012_055
Svensk seger i Offshore-VM klass 3B.

VM_3B_2012_055Det var aldrig något snack. Det äkta paret Thomas och Annika Wrenkler utklassade allt motstånd och tog hem VM-guldet i norska Tvedestrand i helgen.

Det såg måttligt bra ut inför för paret Wrenkler veckorna före VM. Det nya ekipaget, en Twister inköpt från Finland, vägrade göra mer än 64 knop. Och det trots att denna katamaran hade varit god för över 70 knop tidigare.

Men med stor kunskap, rutin och unik fingertoppskänsla lyckades Wrenkler rigga om båten, balansera den genom att montera om tankarna samt prova fram en bra propeller. Och se – när de väl kom till start i den första av tre deltävlingar i Tvedestrand hade man ändå en båt som var god för 68 knop.

Det räckte för att de skulle vinna den första deltävlingen i överlägset. När Thomas och Annika korsade mållinjen var tvåan Martin Löfström och Oskar Molarin ännu inte inom synhåll. Väl i mål var skillnaden i snittfart hela tre knop.

Den andra tävlingsdagen bjöd på riktigt utmanande förhållanden och våghöjder på cirka 1,5 meter. Speciellt krabb och svårbemästrad var sjön i närheten i uppgrundningen i närheten av land. Ett faktum som får rutinerade Annika att fatta beslutet att gå en betydligt längre väg längre ut till havs för att kunna hålla en högre fart. Det lönade sig så pass att paret Wrenkler vann även den andra deltävlingen.

– Jag tror säkert att vi åkte 10 distansminuter längre, per varv. Men det lönade sig ändå, Vi tog ledningen ifrån start och det kändes egentligen aldrig oroligt, säger Annika.

Inför den tredje och sista tävlingsdagen var Wrenklers ledning stor och det sämsta som teoretiskt sett kunde ha skett var att de kom på tredje plats totoalt. För totalsegern krävdes att de kom på femte plats som sämst. Det blev en dramatisk tävlingsdag med hela tre starter på grund av att de två första fick blåsas av på grund av tät dimma. Men till sist kunde den sista deltävlingen avgöras på en kraftigt reducerad bana på skyddat vatten inne i fjorden. Ett norskt ekipage med bröderna Knutsen som besättning tog starten och höll ledningen ända in i mål. Makarna Wrenkler knep andraplatsen och därmed VM-guldet i överlägsen stil.

Det andra svenska ekipaget med Martin Löfström och Oskar Molarin var inte lika lyckosamma. Tävlingsdag två slog de runt i en skarp gir vid en rundning. Den tredje dagen tvingades de bryta på grund av ett omfattande motorhaveri.

VM_3B_2012_053

VM_3B_Vinnare

Följ med ombord:
https://www.youtube.com/watch?v=khFxYa9HoCw