Svenskt gps-larm spårar stulna utombordare

MiniFinder är ett nytt gps-söksystem
MiniFinder är ett nytt gps-söksystem

MiniFinder är ett nytt gps-söksystemMiniFinder är ett nytt svensktillverkat gps-söksystem, är utvecklat för att kunna placeras i små utrymmen och i fuktiga och krävande miljöer. Det gör att systemet lämpar sig för exempelvis utombordsmotorer.

 

MiniFinder är litet till storleken (78x62x28mm) och har inbyggd gps och GSM-antenn. Med sin flexibla fästanordning kan redKnows MiniFinder placeras i alla mindre fordon såsom mindre båtar, utombordare, ATV, MC och snöskotrar.

Larmet är utrustat med ett uppladdningsbart internbatteri som räcker i upp till tre dygn. Det kan med andra ord placeras utan koppling till externt batteri i ett fordon som ska stå utan bevakning till exempel över en helg.

En aktiverad MiniFinder reagerar och skickar ett status-SMS till din mobil om någon stör eller flyttar din egendom. SMS:et innehåller positionen där larmet befinner sig samt en länk som leder direkt till en kartbild med positionen.

MiniFinder kan ställas in i tre lägen: förflyttning, vibration och sökning. Det går även att ringa upp larmet och få uppgifter om position, hastighet och riktning via sms.

Under många år har stöld av utombordare och båtar varit ett stort problem. Bara i Sverige stjäls varje år båtar och båtmotorer för omkring 250 miljoner kronor. De flesta motorer återfås aldrig. Detsamma gäller andra stöldbegärliga fordon som till exempel motorcyklar.

Det finns idag olika sätt att skydda sig, men ett litet användarvänligt larm som kan placeras i små utrymmen har efterfrågats länge.

– Förutom att skydda egendom där du kan koppla MiniFinder till ett externt batteri kan du även stoppa ner den i ditt barns jackficka, ta med den när du går ut i skogen eller lägga den i väskan när du reser. Då kan personer med behörighet lokalisera larmet när som helst via ett sms. Eftersom det finns en SOS-knapp på fjärrkontrollen som skickar positionen via SMS fungerar den även som personlarm i nödsituationer, säger Peter Wedin, försäljningschef på Axtech.