Svenskhopp medvetslös i dramatisk krasch

KraschDet som såg så bra ut i början av Offshore-VM utanför den engelska kanalön Gurnsey resulterade i en mycket dramatisk krasch. Hamnen.se får en pratstund med racingstjärnan Veronica Olderin.

Målet var att komma hem från VM i England med en medalj. I början av VM-tävlingarnas första dag (av tre) såg det också väldigt bra ut då racingföraren Veronica Olderin, 25, och navigatören Kristina Coleman, 25 hade kopplat greppet och ledde startfältet.

På filmen (efter artikeln) ser man hur fort det går. Bildmontaget nedan visar spektaklet från utsidan steg för steg.

Svenskorna har hittat en bra rytm och flyger fram snabbt och till synes stabilt. Men när det gäller stabiliteten så ljuger bilderna. Utanför Gurnsey är förhållandena allt annat än stabila. Tidvatten råder och strömmarna kan nå farter på 12 och ibland 15 knop.

– Det är väldigt svårkört. Det är inte som i Sverige där vi antingen har dyningar eller korta och hyfsat jämna vågor. Här grundar det plötsligt upp vilket formar vågorna på ett sätt. Strömmen på ett annat. Det finns många omständigheter att ta hänsyn till.

När Veronica och Kristina närmar sig en rundning kommer en våg som gör flygturen mer dramatisk än normalt.

– Det var åtta år sedan jag kraschade senast men det är förstås inte första gången som vi flyger på det sättet. Jag hinner tänka att: ”vi nog ska nog kunna landa på ett bra sätt även den här gången”. Men så blir det inte, berättar Veronica. Och fortsätter:

– Allt sker väldigt fort. Fören skär ner i vattnet och båten slår runt. Min första tanke, när jag har tagit mig ur båten från sidan, är att hitta Kristina som tog sig ut bakom båten och kolla så att hon är okej. Sedan kollar jag så att båten flyter och är okej.

Brutna revben
Veronica får ett par sprickor i revbenen av smällen. Men likväl kommer racingduon taggade till start även till andra dagens race. Ett race som de också tvingades bryta då Veronicas redan sargade revben gick av helt i en landning efter en luftfärd.

– Det gjorde så ont i varje våg så att det svartnade för ögonen och till slut så slogs jag medvetslös av smärtan, berättar hon.

VM var säsongens sista tävling och därmed finns det ingen chans till revansch i år. Men Veronica har ändå varit ute och kört igen efter kraschen. Allt för att olyckan inte ska sätta sig i minnet på ett negativt sätt.

Man man måste väl ha en vilja utöver det vanliga om man sätter sig i en båt och tävlar med sprickor i revbenen, eller?

– Ja, men vi hade ändå rest 250 mil för att delta i VM och vi hade bevisat att vi kunde slåss i toppen. Så det är klart att vi ville mycket, säger Veronica.

Så avslutningsvis, vad är det som gör dig till en av Sveriges bästa båtracingförare?

– Det är nog att jag och Kristina fungerar så bra tillsammans. Hon är kolugn i alla situationer och litar på mig till hundra procent. Hon hade inga som helst problem med att ta plats i navigatörstolen igen efter kraschen, avslutar Veronica Olderin.

Se hela förloppet genom en actionkamera.