Svenske långseglaren Magnus rånad och knivhuggen av pirater

Ett par dagar innan nyår råkade den svenske ensamseglaren Magnus Reslow ut för vad som är många sjöfarares värsta mardröm. Ombord på sin Laurin 32:a utanför Colombia blev han attackerad av pirater.

I tre omgångar attackerades Magnus av pirater utanför Colombias kust ett par dagar innan nyår.

Inte en, inte två, utan tre gånger blev Magnus Reslows Laurin 32:a attackerad av pirater utanför den colombianska kusten under sin passage från Santa Marta till San Blas.

– Jag lämnade den 28 december för att ta mig till San Blas. Jag har svårt att minnas helt men först kom en båt, de tog sig ombord och började ta saker. Därefter kom ytterligare en båt, säger Magnus Reslow i en intervju med Youtube-kanalen Sailing Dilly-Dally.

Händelserna från den tredje räden minns han dock tydligare.

– När de tog sig ombord den tredje gången var jag kanske fem sjömil från kusten. Jag sträckte fram handen och sa ”amigo”. När en av piraterna tog tag i den bröt jag hans tumme.

Piraten blev arg och stack honom i magen med en brödkniv som fanns ombord på båten. Magnus fick samtidigt tag i en hammare och lyckades jaga av de tre männen från båten innan han sköt raket efter dem för att skrämma bort dem för gott.

När de väl försvunnit gjorde sig Magnus redo för ytterligare en attack. Denna gången skulle han dock vara väl förberedd. Med lite bränsle, ett tygstycke och en plastflaska gjorde han en Molotov cocktail att kunna kasta ifall piraterna skulle komma tillbaka en fjärde gång.

Därefter gick han ner i ruffen för att vila sig. När han en stund senare hörde motorljud var det tack och lov kustbevakningen som kom för att undsätta honom.

Flera skador och mycket stulet

Förutom knivhugget blev Magnus även slagen upprepade gånger med träbitar som piraterna tagit med sig. När de lämnade med båt kastade de flaskor mot ensamseglaren.

– Jag blev hotad till livet och skulle de ha kommit tillbaka så hade de säkert försökt döda mig och ta båten.

Piraterna stal även Magnus nya segel, batteriet till motorn och allt kablage däremellan.

Läs även:
Försvunne Svensken i hamn efter 85 dygn

Räddningen kom tack vare ett sms

Efter att piraterna attackerat Magnus båt den första gången upptäckte han att de inte fått tag i hans mobil. Med denna skickade han sin position till en vän i Sverige och med ett meddelande om nödsituationen han befann sig i.

– Han vidarebefordrade mitt meddelande till Sjö- och Flygräddningscentralen i Göteborg som i sin tur kunde kontakta marinen och kustbevakningen hos mig som kunde bogsersa mig till land.

Väl i land kunde Magnus varken gå eller stå och fick föras med ambulans till sjukhus.

Nu är han tacksam för all hjälp han fått från andra seglare. Detta med allt från nya block till smärtstillande medicin.

Trots att rädslan bitit sig fast vill Magnus inte ge upp.

– Det har förändrat och förstört mitt liv men jag är inte villig att ge upp. Vad kan jag göra? Jag måste fortsätta. Planen nu är att återhämta mig och när jag väl ger mig iväg får jag hålla mig långt borta från land och segla ihop med andra. Jag kan inte rekommendera någon att göra molotov cocktails, det är farligt men för mig var enda alternativet att göra motstånd, säger Magnus Reslow.