Svenskarna i Fastnet Race

Ran sailing for record in FastnetSkippos Magnus Woxén ska försöka göra hattrick med Zennströms 72-fotare ”Ran” och unge Starbåtsseglaren Philip Carlsson testar för arabiska Volvo Ocean Race-teamet.

Nicklas Zennström är en framgångsrik man. Han har inte bara lagt grunden till Skype, han har satsat stort på segling senaste åren och siktar i år på att bli den förste någonsin att vinna tre Fastnet i rad. 

Med sig ombord har han sin fru och sjutton andra besättningsmän. Däribland Skippos medarbetare Magnus Woxén.

Vi får tag på Magnus Woxén via telefon någon timme innan racet ska starta. Han har just avslutat VM i 6mR i Tyskland och direkt efter hunnit med en kappsegling med klassiska träbåtar i Finland, innan hann började resan mot England och Cowes där starten går.

Efter några timmars sömn laddar han nu med frukost bestående av bacon och blodpudding.

Woxén sailing Fastnet
Magnus Woxén har seglat många varv runt jorden och ska nu hjälpa Nicklas Zennström att bli historisk med ett hattrick i Fastnet Race.

Hur känns det inför racet?
– Bra, förutom att jag känner att en förkylning är på gång. Men det ordnar sig. Det ska inte bli ett särskilt blåsigt race.

Hur ser fördelningen ut ombord?
– Det är många erfarna seglare med, flera seglar vanligtvis på Nicklas Zennströms TP 52. Jag har tidigare seglat Whitbread eller VOR med eller mot nästan hälften av dem. Men Nicklas Zennström håller väldigt mycket i rodret själv. 

Vad har hans fru för roll ombord?
– Hon är en lagmänniska och är duktig på att hålla humöret uppe. 

Kommer ni att vinna i år och ta hattrick?
– Det ser lite tufft ut just nu. Vi kommer förmodligen att ha platt läns på väg tillbaka från Fastnet Rock medan de som kommer senare får slör. Samtidigt kanske vi får lite mer vid på vägen dit. 

En annan svensk som deltar är 23-årige Philip Carlsson som satsar på att slå sig in i yachtingvärlden och testseglar för Volvo Ocean Race-teamet Abu Dhabi Racing.

Han tampas om en av de två platserna för besättningsmedlemmar under 30 år. 

Philip CarlssonPhilip Carlsson har seglat på heltid de senaste åren och presterad väl i Starbåt. Nu är siktet inställt på storbåtssegling.

Det finns också två amatörbåtar med svenska besättningar. Det är First 40:an Sailplane med Rob Bottomley och Jonas Sandberg ombord, den sistnämnde känd som radiopratare i Mix Megapol. Den andra svensken heter Mats Hägglund och seglar en First 40.7.

Ran in FastnetNicklas Zennströms 72-fotare RAN har optimerats för Fastnet med ett kölbyte. Om det lönade sig får vi veta på tisdag kväll, när båtarna förväntas gå i mål.

Zennström seglar för hattrikNicklas Zennström ägnar en stor del av sitt liv åt segling. Följ RAN-bloggen.