Svenskar i America's Cup

Fredrik Lööf och 49er-seglaren Niclas Düring är på plats i San Francisco och seglar den vingförsedd AC45-katamaran med Artemis stjärnor – skepparen Outteridge och bossen Percy.

Artemis har som bekant svenska Torbjörn Törnqvist i ryggen och även om det ryktas att han är mer intresserad av att vinna än att få in svenskar i seglingssportens högsta liga, så verkar det nu finnas en liten öppning för två seglare. 

Fredrik Lööf och Niclas Düring är båda på plats i San Francisco för att träna med lagets AC45. De har båda stor vana av den liknande båten M32 som de kappseglade hela förra sänsongen i M32 Cup och även i nyligen i Miami

Enligt lagets ledare Ian Percy, som var Artemis skeppare under den senaste upplagan av America’s Cup, så har svenskarna hamnat i rätt lag om de vill vinna.

– Jag är övertygad om att vi kan dominera den här sporten de kommande tio åren, sa han nyligen till The Guardian.

Han berättade att lagets tydliga mål är att göra samma bragd som Schweiziska Alinghi gjorde mellan 2003 och 2007 – att dominera America’s Cup.  

– Vi kan helt klart matcha deras prestation. Vårt lag har en väldigt modern och platt organisation, vilket är unikt i America’s Cup-världen. Vi har också ett stort antal väldigt talangfulla seglare med flera OS-guldmedaljörer, stor kunskap på designsidan och en arme av duktiga båtbyggare. När man lägger ihop allt det så är det inte så konstigt att jag vågar påstå att vi kan dominera America’s Cup.

FredrikFredrik Lööf har varit en av Ian Percys stora konkurrenter i Starbåtsklassen. Kanske får vi se dem jobba ihop framöver.

NiclasHamnen.se träffade nyligen Niclas Düring under världscupseglingarna i 49er på Mallorca. Kanske är hela 49er-träningen en strategisk uppladdning inför en eventuell anställning hos Artemis?