Svenska OS-truppen växer – ytterligare tre seglare klara för Paris

Det blir en stark trupp som sätter segel mot OS i Paris i sommar. Under tisdagen blev ytterligare tre seglare klara för deltagande. Nu börjar nedräkningen till sommarens medaljjakt.

Emil Järudd, Hanna Jonsson och Johanna Hjertberg är nu klara för OS i Paris i sommar. Foto: Niklas Axhede

Att ha en OS-plats färdig och att vara uttagen är två vitt skilda saker. Nu tycks Sveriges Olympiska kommitté ha bestämt sig och beslutet glädjer såväl seglare som oss på Skippo.

I ett pressmeddelande under tisdagen blev det officiellt att man förutom de redan två uttagna besättningarna i 49erFX (bestående av Rebecca Netzler och Vilma Bobeck) samt 470 (Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson) tillkommer ytterligare tre seglare.

De som nu fått tummen upp att följa med är inga mindre än Emil Järudd och Hanna Jonsson i Nacra-klassen samt Johanna Hjertberg som nyligen säkrade en palts i den nya iQFOiL.

Två debutanter och en återvändare

Emil Järudd gör sitt andra OS i ordningen. Under tävlingarna i Tokyo seglade han tillsammans med Cecilia Jonsson och slutade på en fjortondeplats. Denna gången är siktet utan tvekan inställt högre upp på resultatlistan. Det finns hopp om fina placeringar om man ska tro förbundskapten Magnus Grävare.

– Vi kommer att ha ett riktigt starkt lag i sommar. Och seglingarna med alla nya klasser kommer bli spektakulärt, säger förbundskapten.

Hanna Jonsson ordnade tillsammans med Järudd nationsplatsen redan i augusti 2023 men det har varit en kamp fram till VM, som avgjordes i helgen, ifall duon Järudd/Jonsson skulle få åka eller om platsen istället skulle gå till Ida Svensson och Marcus Dackhammar som även de tillhör världseliten i Nacra.

En som däremot fightats in i det sista för en nationsplats är Johanna Hjertberg, att hon nu får göra OS-debut är inget annat än rättfärdigat med tanke på hennes starka prestationer den senaste tiden.

– Jag är oerhört glad över Johannas utveckling och det var otroligt spännande när hon tog OS-platsen på sista kvalet i Hyères från några veckor sedan. iQFOiL är en ny gren på OS som kommer att väcka mycket uppmärksamhet. Härligt att Sverige är tillbaka i OS i vindsurfing efter 24 år.