Svenska isbrytare går på högvarv sedan köldsmockan

En rekordtidig säsong till följd av rejäla kölsmockor. Det är vad som fått Sjöfartsverkets fem isbrytare att gå på högvarv. Fram till maj ska de hålla Östersjöns viktiga trafikleder isfria.

Isbrytaren-frej-isbrytning-sverige
Hittills under säsongen har de svenska isbrytarna över 100 fartyg. Foto: Patrik Nilsson/Sjöfartsverket

Den senaste veckans köldsmocka märks mer än bara på land. Som en följd av de rekordlåga temperaturerna från årets första vecka är nu hela Bottenviken istäckt.

Ett väderbesked som får Sjöfartsverkets isbrytare att gå på högvarv. Redan den andra december startade de första assistanserna och även om det varit en mildare period mellan då och nu har isen brett ut sig och hela Bottniska viken är nu istäckt ner till och med Örnsköldsvik.

– Efter den tidiga starten av isbrytning denna säsong har isen successivt vuxit till sig i och nu är hela Bottenviken istäckt, säger Annika Hjelmsten, driftoperatör på isbrytarledningen vid Sjöfartsverket.

Hela 113 fartyg har behövt assistans hittills vilket är en hög siffra jämfört med tidigare säsonger.

Men det är inte bara i det nordliga delarna som det börjat frysa på. Även Värnen har täckts och inom inom kort kommer arbetet med att bryta upp is påbörjas även där.

Isbrytarna är en förutsättning för att leveranserna når fram och för att industrin i synnerhet och samhället i allmänhet inte står still, säger Annika Hjelmsten.

Vanligtvis är de svenska isbrytarna i drift från december och fram till slutet av maj. Om säsongen blir längre eller kortare än så återstår dock ännu att se.

Hos SMHI kan du få dagliga uppdateringar om hur isen breder ut sig i Östersjön.