Svensk veteran kan segla hem 1 miljon dollar i helgen!

WMRT16Sweden0707DL 2082 2Aldrig tidigare i svensk seglingshistoria har en så stor vinstpeng delats ut.  Efter en otrolig insats står en svensk kvar i kampen på Marstrand och semifinal och final återstår.  Se live-sändningarna här!

Hans Wallén kom tillbaks från ett nästan omöjligt läge i åttondelsfinalen av Match Cup Sweden och vann fyra raka matcher mot Sam Gilmour.


Han är nu den enda svenska skepparen som har chans att slåss om VM-guldet i matchracing och segerbonusen på en miljon amerikanska dollar.

Det har varit en blåsig och actionspäckad seglingsdag på Match Cup Swedens seglingsarena med vind på upp till 12 sekundmeter.

I den avgörande åttondelsmatchen mellan Hans Wallén och Sam Gilmours Neptune Racing tog australiensarna kommandot efter första rundningen. Walléns lag kom tillbaks starkt på den andra kryssen och kunde sedan dra ifrån till att ta hem den avgörande poängen. Svensken låg under med 0,75 i minuspoäng mot Gilmour igår och var tvungen att vinna fyra raka matcher för att gå vidare. Det har inget annat lag lyckats med tidigare under säsongen.

– Det känns fantastiskt att komma tillbaks från det tuffa läget och det var nog många som hade räknat bort oss, säger 55-åringen Hans Wallén som har ett OS-silver i Starbåt från 1996 bland meriterna.

– Gilmour fick bra starter men vi var snabbare och hade bättre manövrar. Vi känner oss väldigt självsäkra ombord och stödet från hemmapubliken här på Marstrand är en stor hjälp. I fortsättningen måste vi vara smartare i starterna för vi kan inte räkna med att kunna segla ikapp våra konkurrenter i varje race.

Ian Williams tog tidigt ett fast grepp om sin match mot Johnie Berntsson och Flux Team. Britten kunde bekvämt vinna de tre race som behövs för att säkra avancemang. Det andra racet avgjordes innan start när Berntssons båt grävde ner sig i en våg och sedan gled ut ur banbegränsningen för att träffa en klippa. Ingen i besättningen kom till skada.

Williams är den skeppare som hittills imponerat mest i tävlingen tillsammans med Yann Guichard och Taylor Canfield. Alla tre skepparna ledde sina besättningar till att vinna sina åttondelsmatcher med 3-0.

– Det blåste ordentligt idag och var perfekta förhållanden för att segla de här båtarna. Det handlade mer om att göra bra manövrar än taktik, säger Williams som är regerande världsmästare i matchracing med sitt lag GAC Pindar.  

– Det blir tuffare ju längre man kommer i tävlingen men vi hoppas på mycket vind i fortsättningen för jag tror att det passar oss.

Simon Shaw Daily Wrap – Day 4 WMRT Marstrand

What.. a… day! Here is one of our commentators Simon Shaw with a wrap up of todays high octane action! #USOne #GACPindar #Spindriftracing #Wakaracing #36BelowRacing #Wallenracing #Redlineracing #TeamEspana #AlbertReileSwissMatchRaceTeam #FullBantsRacing #Rahmracing #TreforMatchracing #albertriele #turkishairlines #pellep #volvo #worldchildhoodfoundation #m32 #marstrand #sweden #wmrt2016 #wmrtfinals #matchcupsweden #worldchampionship #20to1

Publicerat av World Match Racing Tour den 7 juli 2016

Mattias Rahm hamnade i underläge med 2-0 mot den spanska besättningen med Iker Martinez som skeppare. I race två fick Rahm också en smäll i huvudet från skotet för storseglet i en vändning. Rahm återhämtade sig för att reducera i race 3 men med en bra start för Martinez lyckades svenskarna aldrig komma ikapp i den avgörande seglingen.

– Tråkigt att åka ut såklart men det är svårt att vara riktigt besviken när man seglar mot en motståndare som nästan inte gör några fel. Hatten av för Iker och hans lag som inte seglat så mycket M32 men det visar hur duktiga seglare de är, säger Mattias Rahm .

Simon Shaw wrap up of the 3rd day of WMRT

Simon Shaw wraps up a dramatic and live changing day of sailing. Tune in tomorrow at 2pm CEST to continue watching this incredible event. #matchcupsweden #worldchampionship #20to1 #wmrtfinals #wmrt #m32 #1milliondollars

Publicerat av World Match Racing Tour den 6 juli 2016

Team Wallén Racing:

Hans Wallén
Jonatan Melin
Anders Dahlsjö
Julius Hallström

Resultat åttondelsfinaler onsdag 6 juli
:
Nicklas Dackhammar, Dackhammar Racing (SWE) – Phil Robertson, Phil Robertson Racing (NZL): 0-3
Nicolai Sehested, TREFOR Match Racing Team (DEN) – Matt Jerwood, Redline Racing (AUS): -1-3
Chris Steele, 36 Below Racing (NZL) – Steven Thomas, Royal Perth Yacht Club (AUS): 3-1
Hans Wallén, Wallén Racing (SWE) – Sam Gilmour, Neptune Racing (AUS): 3,25-2
Ian Williams, Team GAC Pindar, (GBR) – Johnie Berntsson, Flux Team (SWE): 3-0
Iker Martinez, Team Espāna (ESP) – Mattias Rahm, Rahm Racing (SWE): 3-1
Yann Guichard, Spindrift Racing (FRA) – Eric Monnin, Albert Riele Swiss Match Race (SWI): 3-0
Taylor Canfield, US One (USV) – Murray Jones, Full Bants Racing (AUS): 3-0

Tävlingsschema
:
Fredag: kvartsfinaler 10.00 – 12.30 och semifinaler 14.00 – 17.00
Lördag: semifinaler 11.00 – 14.00, final och match om tredjepris 14.00 – 16.00