Svensk vann trots dramatisk krash

Stark_f2_vm_sthlm

Stark_f2_vm_sthlm
Det blev ett fantastiskt Stockholm Grand Prix. När vågorna lagt sig strax efter kl 20 på söndagskvällen stod det klart att Erik Stark vann VM-racet för F2, trots att han dagen innan kraschat i 180 km/h.

Söndagen började som lördagen med kraftigt regn. Men allteftersom dagen gick blev vädret bättre.

Slaktaris hade sin första pole position i F2, men han kom inte riktigt bra iväg. Bäst gick det för Rup Temper och Stefan Hagin. Erik Stark var väl med, men Hagin var i ledning efter startvarvet. På andra varvet visade Stark att han hade den bästa toppfarten. Han klättrade upp ur vattnet och for som en raket upp mot ledningen. Hagins motor orkade inte med det höga tempot och var tvungen att bryta redan efter andra varvet.

Upp som ny tvåa låg då Temper, jagad av Pål Virik Nilsen som vann det första VM–racet som gick i Cagliari. Det blev en hård jakt av norrmannen, som själv gav allt för att plocka placeringar men satsade för hårt i en kurva så att båten slog runt. Hydraulstyrningen gick sönder och när båten fick ett kast i kruvan, kunder inte Pål parera. Han var ok men klagade på ont i ryggen och revbenen.

F2 båtarna körde under bärgningen runt med Stark som pacebåt. När det blev grön flagg, klarade Stark av anstormningen bakifrån och kunde behålla sin ledning. Den som annars gjorde bästa omstarten var Tommy Wahlsten, som gjorde ett riktigt ryck och avancerade från sin tidigare femteplats till tvåa. När Tommy fick fritt vatten var också han grymt snabb. Under ett par varv så utmanade han verkligen Stark till det yttersta, men till slut så förstod Wahlsten att han behövde riska för mycket för att kunna ta sig förbi Stark.

Det blev en svensk dubbelseger. Storfavoriten Stark höll vad han lovade och Wahlsten skrällde. Han har kört F2 i många år, även om det varit mycket sparsamt de senare åren, men han har kvar känslan och skickligheten.

Bimbas F2 premiär blev också en fin prestation. Hon drömde om en topp 10 plats och slutade 6:a i ett startfält som var det största på två år.

I F4s blev det dramatiskt i dagens första start där det är så tätt så tätt. Daniel Sparring försökte lite för mycket och gick runt i en baklängesflipp på startrakan. Det gick väl med honom. Annars var hela F4s racet en stor uppvisning av Tobias Söderling. Han visade att han var kung av klassen. Vann tidsträning, vann sedan alla heaten. Han har något lite extra och kör klokt och effektivt. En verkligt värdig Europamästare.

Bakom honom kom polacken Maniewski som var tvåa racen igenom. Men hans motor gick inte igenom besiktningsmännens skarpa ögon. Skeddan under växelhuset var förlängt, och det här är standardmotorer som inte får förändras där.

Vinnare_f2_vm_sthlm

VM-deltävling STHLM Grand Prix, Formel 2:
1) Erik Stark, Sve, 42,02
2) Tommy Wahlsten, Sve 42,06
3) Uvis Slaktaris, Lattv, 42,21
4) Johan Österberg, Sve, 42,25
5) Nick Bisterfeld, Tyskl, 42,27
6) Bimba Sjöholm, Sve, 42,31

Europamästerskap F4s,
1) Tobias Söderling, Sve, 1.200p
2) Manuel Saueressig, tysk, 825
3) Edgaras Riabko, Litu, 694,
4) Ada Przybyl, Pol, 694
5) Nikita Lijcs, Lettl, 349
6) Thomas Carlssen, Nor, 335
7) Daniel Sparring, Sve, 300
8) Oskar Samuelsson, Sve 264
9) Niklas Friberg, 182
10) Erik Edin, Sve, 125
11) Jesper Forss, Sve, 93

Foto: Pickla.se
Text: Svenska racerbåtsförbundet.