Svensk startar i extremt race – Transat 6.50 – över Atlanten

Starten går i Transat 6.50
Svensk startar i extremt race – Transat 6.50 – över Atlanten

Starten går i Transat 6.50Starten för ett av årets häftigaste solorace har gått. Svensken Ulf Brändström seglar en av de 79 st Transat 6.50 som korsade startlinjen i La Rochelle i Frankrike på söndagen den 25 sep. De siktar nu mot målet i Salvador de Bahia i Brasiliten – totalt 5 300 mil.
Se filmer och läs mer! 

Starten gick vid femtiden på söndagen 25 september med en lätt vind från väst satte båtarna av mot första rundningsmärket vid Fångarna-på-fortet-märket Fort Bouyard. Det förväntas bli tufft för de blott 6.5 meter långa båtarna första dygnen då de ska genom Biscayabukten.

Racet är uppdelat i två etapper. Första delen går till Maderia och är 1 100 sjömil. Sen startar den långa resan till Brasiliten.
Ulf Brändström, 42, är enda svensk i tävlingen. Han kommer från Luleå och har ägnat sitt liv åt segling och båtnyggeri. Detta blir hans hittills största utmaning.

Peter från www.blur.se ställde en gång frågan varför Ulf började segla solo?

– Tanken formades 1990 under en leveranssegling på en Swan 46 mellan Kanarieöarna och Västindien. Under natten var jag ensam på däck med månen i bakgrunden och den stora blåsan uppe. Den fantastiska känslan från de nätterna fastnade och förstärktes när jag började windsurfa aktivt under mina år i Englands. Känslan av närheten till havet och att man bestämmer helt själv över det som händer, även när det går åt pipsvängen.

Karta_transat_6.50

_Pierrick_Garenne__GPO

Här är en film från Ulf under hans kvalificeringssegling. Man får en ganska bra inblick i livet ombord:

https://www.youtube.com/watch?v=yYK1dLCwlOYEn promo från racet 2009:

https://www.youtube.com/watch?v=_5vwP6udAWAFölj Ulf Brändström och de andra 78 skepparna:

www.charentemaritime-bahia.transat650.net/en/
www.vatternsailing.wordpress.com/category/ulf-brandstrom/
https://www.swe772.blogspot.com/