Svensk fångar svärdfisk från kajak

Svardfisk_kajak
Martin Falklind från Fiskejournalen får en nästan 3 m lång marlin – från en kajak.

Svardfisk_kajak
Vem sa att man behöver en amerikansk jättebåt med fem utombordare på 300 hk, fyravåningstorn och femtielva spöhållare för att få storfångst? Martin Falklind drar här upp en nästan tre meter lång svärdfisk från sin kajak. Äventyret visas snart i sin helhet på SVT. Se den osannolika filmtrailern.

https://www.youtube.com/watch?v=humXseERe3U
Det här kan bli en modern och verklig version av  ”Den gamle och havet” som skrevs av Ernest Hemingway 1951. Boken som sedan blev film handlar om en fiskare som efter flera månaders utebliven fiskelycka i frustration ger sig ut ensam i en liten båt utanför Kuba. Han får direkt en enorm svärdfisk på kroken och kämpar i dygn för att bärga hem den.

Nu har Martin Falklind, chefredaktör för Fiskejournalen, genomfört ett stort projekt tillsammans med SVT där han fiskar svärdfisk från en liten kajak längs Mexicos kust. I början ville dock fisken inte ställa upp.

–  När filmteamet var på plats i Cabo san Lucas, Mexico, var också väderfenomenet ”la Nina” på plats. Det innebar iskalla strömmar som skrämde bort både betesfisk och marlin och filmteamet fick återvända tomhänta, skriver Falklind på Fiskejournalens webbplats.

Men fångsten kom till slut och av filmtrailern att döma fick de tillräckligt med actionscener för att hålla fler än fiskefantaster klistrade vid skärmen.

Dokumentären har premiär på SVT1 kl 20.00 tisdag 23:e oktober.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö