Svensk äventyrare ror till Ryssland

Förra året paddlade han längs hela den norska kusten, 287 mil på 83 dagar, utan mat eller pengar och blev nominerad till årets äventyrare. I sommar byter Sören Kjellkvist paddel mot åror och tar sikte på Ryssland.

Att paddla längs hela Norges atlantkust räckte inte för att tillfredsställa Sören Kjellkvists törst efter äventyr. I sommar tar den 39-årige svensken sikte på Ryssland i roddbåt. Och till skillnad från puddingen i Norge så kommer han nu att ha proviant med sig.

– Helst skulle jag återigen vilja bevisa att man klarar sig utan att ha mat med sig om man lever av och med naturen. Men tyvärr är det inte möjligt. Fisken i Östersjön är så förstörd av gift och tungmetaller, säger han. Och fortsätter:

– Mina äventyr handlar om att ta sig fram i med minimalt miljöavtryck med mina egna och naturens krafter.

Det första årtaget på resan tar han i Stockholm den 7 juni i samband festivalen Stockholm Outdoor. Därefter har han 70 mil framför sig som han räknar med att vara framme vid den ryska gränsen efter 4-6 veckor beroende på väder– och vindförhållanden.

Årets äventyrare
Efter sin paddeltur längs den norska kusten förra året blev Sören nominerad till priset Årets äventyrare 2013. Då genomförde han sitt äventyr med ett tydligt budskap om vikten att bevara miljön och att hotet mot Östersjön som ett levande ekosystem är överhängande. Även denna gång har äventyret ett budskap.

– Jag har reagerat starkt mot alla de rättegångar mot våldtäktsmän som har lett till friande domar bara för att offret inte har gjort fysiskt motstånd. Detta trots att det är en naturlig reaktion att man blir paralyserad när man utsätts för övergrepp. Den här gången ror jag alltså för att folk ska få upp ögonen för att det krävs en lagändring och att vi måste få igenom samtyckeslagstiftningen.

Nu med drygt två månader kvar till avfärd ägnas mycket tid till träning och förberedelser. Ena dagen blir det ett pass i roddmaskinen. Nästa är det löpning som gäller. Den tredje dagen är det simträning på schemat och sedan börjar det om igen.

Drömmen för framtiden är att kunna försörja sig som äventyrare och att genomföra ett större äventyr om året. Gärna med ett hedervärt budskap för en god sak.

Ror även tillbaka
Vad säger din fru, din dotter och ditt bonusbarn om att du sticker iväg på långa äventyr som är allt annat än riskfria?
– De tycker att det är tufft när jag är borta men står ändå bakom mina äventyr, säger Sören Kjellkvist, och avslutar med ett avslöjande:

– Om förhållandena är perfekta och allt flyter som jag hoppas så kan jag klara av rodden till Ryssland på tre veckor eller så. I sådana fall ror jag även hela vägen hem igen, avslutar han.

Läs om hur det gick – nådde Sören målet i Ryssland?

Sörens roddbåt

Längd: 4,71 m
Bredd: 1,15 m
Vikt: 46 kg
Lastkapacitet: 1 pers + 100 kg
Pris: 52 650 kr
Mer info: www.rowgeneration.se