Yrvind runt jorden med båt på tre meter

Yrvind_puff
Sven Yrvind ska segla jorden runt i tremetersbåt

Yrvind_puffSven Yrvind, 72, hann knappt avsluta sin seglats över Atlanten innan han var igång med sitt nästa projekt – att segla non-stop runt jorden nere i Södra oceanen med en båt som är kortare än tre meter.

 

Sven Yrvind är en legend i långseglarkretsar. Eller ja, i alla kretsar som innefattar någon typ av ofattbara äventyr. Han inspireras bland andra av kvinnan som lät sig slungas ut från Niagarafallen i en tunna – och överlevde.

Han firade nyligen 50 år som världsomseglare i ofattbart små båtar och siktar nu på sitt största äventyr hittills – att segla jorden runt utan stopp i Södra Oceanen med en båt som är tre meter totalt och mäter två meter i vattenlinjen. Detta råkar också vara något ingen annan gjort och kommer att noteras som rekord, om han lyckas.

I en av filmerna nedan visar han den första prototypen av sin båt. Det liknar mest en enkel barkbåt med ”vikingarigg” vid en första anblick men har bland annat dubbla roder och säkerligen ett antal väldigt innovativa lösningar.

Yrvind korsade nyligen Atlanten, från Irland till Västindiska Martinique i hans egenkonstruerade båt på 4,8 meter. Den skiljer sig från mängden på alla vis men kanske mest för att den inte har någon köl.

Jag brinner själv för vindsurfing och katamaransegling och har alltid roats av Yrvinds motsatta sinne. Ett av hans minnesvärda citat är ”varför ska man segla så fort, tycker folk inte om havet?”.

Se film där Yvind visar sin gamla båt och prototypen av den nya…
https://www.youtube.com/watch?v=Y6IHBbxnC_A Se testsegling av båten som han korsade Atlanten med: https://www.youtube.com/watch?v=-K0OOxjii2U Herr Yrvind har varit med om otaliga äventyr och livnär sig bland annat på att hålla föredrag. Se ett underhållande smakprov nedan:
https://www.youtube.com/watch?v=tuksQNa9aPE Sven Yrvind kommer att ställa ut båten han korsade Atlanten med och berätta mer om sitt nya bygge och sina äventyr på båtmässan Allt för sjön söndagen 4:e mars och torsdagen 8:e mars. Samt på Vildmarksmässan 9:e mars och söndagen 11:e mars.Mer info: www.yrvind.com www.alltforsjon.se
Inlägg om en av Yrvinds tidigare resor på Hamnen.se-formumet Fendern.se