Sven Yrvind – havsfilosofen om sin inre resa på världshaven

Djuphavsseglaren Sven Yrvind har som bekant figurerat på Hamnen otaliga gånger. Nu gör också Viaplay en dokumentär om denne legendar.

Sven-Yrvind-i-ny-dokumentar
Sven Yrvind, 83 år, har blivit en svensk världskändis genom sina ensamseglingar över världshaven. Seglatser som också är en inre filosofisk resa.

Sven Yrvind, 83 år, har blivit en svensk världskändis genom sina ensamseglingar över världshaven. Det som i första hand ser ut som riskfyllda äventyr på skoningslösa hav är kanske i ännu större utsträckning en inre resa, som ställer frågan: Hur vill vi leva våra liv?

Ännu en seglats…

I Viaplay-dokumentären Havsfilosofen får vi under fem år följa hur Yrvind bygger ännu en segelbåt för att segla utan stopp mellan Irland och Nya Zeeland. Havsfilosofen är en Viaplay dokumentär och har premiär våren 2023 på Viaplay.

– Havet är detsamma som det alltid har varit. Det är där jag är som lyckligast och människor mår som allra bäst, säger Sven Yrvind.

Se också:
Yrvind kastar loss och löser världsproblemen!
Välkommen in i Yrvinds verkstad
Yrvind slår runt med sin nya båt

Under fem år har alltså Viaplay följt hur Sven Yrvind bygger sin båt och förbereder strapatsen att ensam på havet låta vindarna ta honom mellan Irland och Nya Zeeland (rutten ändrades dock reds. anm.). Många menar att 83-åringens projekt är galenskap, men Yrvind själv tror snarare att han är en av få sansade personer som lever idag.

Små båtar att föredra

– De säger att vi ska ha stora båtar för ökad komfort men stora båtar gör dig trött och uttråkad. En båt som har en blygsam storlek är hållbar och kräver få icke förnybara resurser. Den är säker. Den ger sin ägare större glädje än en stor båt. En liten båt gör dig smidig och livfull. Vi behöver komma ifrån konsumtionssamhället. Vi blir inte lyckligare av ökad konsumtion, säger Sven Yrvind.

Går sin egen väg

Dokumentären följer inte bara de fysiska hinder som åldern för med sig, utan också de psykologiska såväl som filosofiska frågorna en 83-årig äventyrare ställs inför när han närmar sig de sista åren av sitt liv. Genom Yrvinds egna och vänners berättelser ges en bild av hans bakgrund och vad som fått honom att välja den här vägen i livet – en havseremit som lever utanför det konventionella samhället.

Lyckligast på havet

– Det är 60 år sedan jag första gången lämnade Sverige på egen köl. Tack vare båten har jag lärt mig massor om omvärlden och människor. Jag fick möjlighet att se olika länder från ett helt annat perspektiv än folk som reser via bilvägar. Jag har sett platser som inte går att nå utan båt. Havet är detsamma som det alltid har varit. Det är där jag är som lyckligast och människor mår som allra bäst, i lugnet som infinner sig i havet, säger Yrvind.

Vad vill vi – egentligen?

I dokumentären möter vi även Yrvinds nära vänner och får höra om deras gemensamma resor och hur han inspirerat andra att ändra sina liv. Havsfilosofen är inte i första hand en film om segling, utan ställer frågor om vilket liv vi vill leva, om konsumtionssamhället, om döden och åldrandet, och om det är möjligt att föra en livsstil som går utanför normen.

Visas i under våren

Havsfilosofen regisseras av Andreas Eidhagen på The Motor. Producent på The Motor är Annika Gritti. Exekutiv producent på Viaplay Group är Magnus Coinberg. Viaplay-dokumentären Havsfilosofen är producerad i långfilmsformat på ca 80 minuter och har alltså premiär våren 2023 på Viaplay.