Svårare tider stundar för stöldligorna!

Att forsla ut stöldgods från Sverige har i stort sett varit riskfritt – tills nu då tullen får befogenheter att stoppa tjuvarna och tjuvgods vid gränskontrollen.

– Äntligen!, säger Mats Eriksson vd på på Sweaboat, när Hamnen.se når honom på telefonen.

Och fortsätter:

– Det här är en arbetsseger efter år av ilska, frustration och hårt jobb med uppvaktningar av riksdagsledarmöter i ärendet. Men nu stundar hårdare tag från tullens sida när det gäller utförsel av stöldgods från landet.

Uppenbara stölder har inte hindrats

Vad Eriksson syftar på är hur maktlös tullen har varit även när det är uppenbart att det är stöldgods som de har stött på vid gränsen. Stöldgods på sin väg ut ur landet.

Eller som Göran Södergren, produktchef på Svedea Båtförsäkring, uttrycker det:

– Det har varit frustrerande att tullen har sett stulna båtmotorer ligga i högar på flak, slarvigt täckta av någon pressening, utan att kunna göra ett dugg.

En vanlig syn i Sverige – båtar som dragits in på grund vatten och rövats på sina aktersnurror. Foton: Båtsamverkan Väst. 

Nu har alltså kampen för att ge tullen utökade resurser nått en viktig milstolpe genom ett förslag som har skickats på remiss.

Blir svårare för tjuvarna framöver

– Som jag ser det är det nu bara formaliteter kvar innan detta klubbas och då kommer det bli betydligt mer svårarbetat för stöldligorna, säger Mats Eriksson.

Finansminister Magdalena Andersson pekar på att detta kommer att ge tullen betydligt vassare verktyg i kampen mot stöldligorna.

– Om någon kommer med många båtmotorer och saknar kvitton så kan tulltjänstemännen stoppa dem så att de inte kommer på färjan. Det har de inte kunnat göra förut, säger hon till DN.