Hobie Cat-grundaren och surflegendaren död

Seglings- och vattensportlegendaren Hobart ”Hobie” Alter, som också grundade populära Hobie Cat, har avlidit 80 år gammal.

Sagan om Hobart ”Hobie” Alters fantastiska karriär inom seglings- och vattensporten tar sin början på 50-talet. Han hade tagit examen från Laguna Beach High School i Carlifornien och hängde på stranden med några kompisar. Det var hög tid att fundera på vad de skulle göra med sina liv. En sak var klar. De var surfare, seglare och sportdykare djupt i sina själar. Ett arbetsliv långt upp på torra land var därför inte ett alternativ.

Hobie Alter kom då på den briljanta idén att vända på frågeställningen: Istället för att fråga sig vad de skulle göra så frågade de sig vad de inte skulle göra. De enades om att de aldrig skulle klä sig i slips och kostym. Ej heller finskor. Att jobba på vanliga kontorstider kunde inte heller komma i fråga eftersom det skulle ta tid från surfingen.

Egna brädor
Sagt och gjort. Hobie Alter började tillverka surfingbrädor hemma i sina föräldrars garage. Först i balsaträ. Men sedan fann han den utmärkta kombinationen glasfiber och skumplast som blev något av en revolution. Snart nog hade han tillverkat 80 stycken brädor med allt vad det innebar av hyvelspån, sågspån och plastavfall i garaget. Hans far fick nog av röran och skaffade sin son en surf-shop nära ett surfcenter i Dana Point, Carlifornien.

I boken Master of Water, Wind and Waves (Croul Publications, 2013) skriver författaren Paul Holmes om Hobie Alters fantastiska liv och karriär. Om hur han vidareutvecklade allt från skateboard-sporten till hur han gjorde segling till en allemanssport genom lanseringen av sin varumärke Hobie Cat.

Snabb och rolig
Denna lättskötta, snabba och behändiga segelkatamaran öppnade en värld av nya möjligheter. Nu behövdes inte längre något medlemsskap i någon svindyr Yacht Club. Vem som helst som hade 999 dollar över kunde också skaffa en Hobie Cat som var både roligare och snabbare att segla än det mesta som fanns på de snobbiga segelklubbarna. Enkel sjösättning och fort iväg ut på böljan. Inget krångel.

Hobart ”Hobie” Alter beskrivs av vännerna som en mycket livsglad, snäll och framför allt ödmjuk man som levde för vattensport, surfing och segling. För 17 år sedan valdes han in i National Sailing Hall of Fame i USA där också storheter som Ted Turner och Dennis Conner är medlemmar. Med sin charm, sina meriter och sin härliga personlighet lär han också vara den enda som tilläts komma in på de amerikanska Yacht-klubbarna iklädd Hawaiiskjorta.

Charmig slogan
Hobie Alter dog omgiven av sina närmaste efter en tids camp mot cancer i hemmet i Palm Desert i Södra Carlifornien den 29 mars. Men hans slogans lever vidare:
”Have a Hobie Day!” och to live ”The Hobie way of life”.

Historien om Hobie Cat del 1

Historien om Hobie Cat del 2