Sun Fast 3200 seglas i flock

Sun Fast 3200

Sun Fast 3200Till sommaren blir det säsongspremiär för Sun Fast 3200. Sedan första visningen på Parismässan i december har franska Jeanneau-varvet byggt 60 båtar. Båten är framför allt en kappseglingsbåt, gärna för tvåmans-kappsegling, både nära kusten och över Atlanten. Någon båt till Sverige den här sommaren blir det inte, däremot kommer 10 stycken att seglas i Oslofjorden.

Sun Fast 3 200 blev vald till ”European Yacht of the Year” av elva europeiska båttidningar.

– Det finns ett mycket stort intresse för den här båten, säger Tobias Bernström på Navark i Helsingborg. Det är en ren kappseglingsbåt och gjord för ”shorthanded” segling. Sen finns det givetivs toalett, pentry och en enkel inredning.

Sun Fast 3 200 har sex kojer, varav två är dubbelkojer. Med fullt i dubbekojerna och två man på soffan får man visserligen plats med sex personer men det blir trångt.

Samtidigt kan man säga att under till exempel en helgsegling kan det vara skönt att ha möjligheten att sova så många ombord.

Sun Fast 3 200 är i första hand en kappseglingsbåt, antingen som en fullt bemmannad båt eller med endast två man ombord, så kallad shorthanded.

Tobias berättar mer om båten som på premärvisningen i Paris i december väckte stor uppmärksammhet. Sedan dess har det varit ganska tyst om båten.

– 60 båtar är i produktion och kommer att seglas i sommar. Tyvärr får vi inte se någon i Sverige men norrmännen som har stort intresse av den här typen av kappegling är väl framme och har beställt tio båtar.

Sun Fast 3 200 kostar en knapp miljon svenska kronor, 944 000 kronor inklusive moms, exklusive segel, fritt varv i Frankrike närmare bestämt.

– Sun Fast 3 200 kan endast beställas i flock. Jag menar att en segelklubb, ett företag eller en återförsäljare måste beställa flera båtar samtidigt, inte en och en som annars är brukligt.

De 60 båtar som i sommar kommer att seglas är indelade i fyra olika områden ? Franska västkusten, Södra England, Rivieran och Oslofjorden.

Svenskar som visar intresse för Sun Fast 3 200 får vänta med att få drömmen förverkligad till nästa år. Och då gäller det att fler har samma dröm. Som sagt, Sun Fast 3 200 säljs i ”flock”.

Mer info:

www.sunfast3200.com

www.navark.se