Strukturella skador tvingar Hugo Boss till halt!

Alex Thomson har tappat sin ledning i Vendée Globe – ensamkappseglingen runt jorden – efter att ha hittat stora skador i förskeppet.

Det var i lördags som Alex Thomson ombord på Hugo Boss hittade en del strukturella skador på en längsgående balk i båtens främre del.

Skadorna verkar vara isolerade endast i det området. Det är ännu oklart vad som orsakat skadorna och det har hittills inte varit några bekymmer ombord på båten under racet.

Alex Thomson rapporterar direkt från båten.

– Tillsammans med våra strukturtekniker och båtbyggare arbetade vi hela natten med att sätta ihop en fullständig reparationsplan för Alex. Under denna tid vilade Alex lite ombord för att förbereda sig för att börja reparationsarbetet, säger Ross Daniels som är tekniskt ansvarig för båten.

Bygger man så det håller så bygger man för tungt.

Alex saktade ner för att hantera vågorna och minska rörelsen ombord för att kunna utföra reparationen. Han har allt nödvändigt material ombord, en detaljerad plan att följa och ett team av ingenjörer i världsklass som ger honom råd.

– Vårt mål är att utföra den nödvändiga reparationen snabbt och effektivt för att minimera förlorade mil och återuppta racing igen, säger Ross.

Ett klassiskt uttryck i kappsegling på högsta nivå är: bygger man så det håller så bygger man för tungt.

För att vinna måste man ha en lätt och snabb båt och man ska bygga precis så lätt att båten håller till mållinjen. Men det är uppenbarligen svårt med tajmingen. Det handlar i vilket fall om att ligga på gränsen.