Rustning till svår strid i Södra ishavet

Båtarna i Volvo Ocean Race seglar för tillfället i drägliga förhållanden. Men runt hörnet väntar Södra ishavet och en minst sagt utmanande kamp mot moder natur.

”Aldrig mer!” Det är den vanligaste kommentaren när deltagare i Volvo Ocean Race har klarat av delsträckan från Auckland till Itajaí, Brasilien. Inte bara för att den är längst. Utan också för att den sträcker sig genom Södra ishavet som är ökänt för stora vågor och hård vind.

Denna, den femte etappen i Volvo Ocean Race fick också en dramatisk inledning den här gången. Efter starten i tisdags kväll följde ett dygn av intensiv kustsegling. Lagen mötte starkare vind än väntat i Bay of Plenty och runt Nya Zeelands East Cape.

Lugnet före stormen
Udden var den sista utposten innan det var dags att ge sig ut på öppet hav och redan här gjordes vägval som kan visa sig avgörande på lång sikt. Team Alvimedica, Team Brunel och Team SCA valde en nordligare väg än konkurrenterna och hittills har detta gett dem en fördel.

Efter East Cape mötte lagen rester från den tropiska cyklonen Pam med vind på 15 m/s och vågor på runt sex meter. Förhållanden som gav dem hög fart men gjorde livet ombord långt från bekvämt.

– Vinden ligger på 15 m/s och nu seglar vi i 22 knop. Det skakar ombord och det dånar från vågor som slår mot däcket. En del har problem med sjösjuka och man kastas runt omkring. Inte minst när man ska gå på toa, säger Abu Dhabi Ocean Racings Onboard Reporter Matt Knighton.

Martin Strömbergs Dongfeng Race Team inledde etappen längst fram i fältet men när båtarna lämnade Nya Zeeland föll de ner till sista plats. De ligger längst söderut tätt bakom Abu Dhabi Ocean Racing och MAPFRE.

Svenskbåten Team SCA ligger mitt i fältet och har precis som de andra lagen fått en dramatisk start på etappen som anses vara den tuffaste i Volvo Ocean Race.

Ständigt bött
– Team SCA-båten skakar. Stora mängder saltvatten sköljer ständigt över däck och vi har mycket vatten inne i båten. Seglingen är onekligen spektakulär. Vågorna är enorma och vi har tolv timmars stenhård segling bakom oss. Några i besättningen har snabbt kommit in i livet ombord. Andra kämpar fortfarande. De lätta förhållanden som rådde vid starten känns långt borta, rapporterar lagets Onboard Reporter Anna-Lena Elled.

De senaste timmarna har vinden lättat och vågorna blivit mindre när effekterna från cyklonen Pam avtagit. Men för seglarna är det bara en kort paus och en chans att hämta andan. Temperaturen sjunker snabbt precis som väntat på väg ner mot Södra ishavet.

Allt handlar nu om att hitta den kortaste och snabbaste vägen till Kap Horn och resan kommer att handla om snabb segling, stora vågor och iskalla vindbyar. Tävlingens längsta etapp bjuder på unika utmaningar. Inte minst att isberg är på väg längre norrut än man beräknat.